Глобализација

Дали е ова крај на глобализацијата? [Втор дел]

Прв дел од текстот Растот на Кина Друг притисок е растот на Кина. Економскиот развиток на Кина беше огромен благодет на светската економија. Отворањето на економиите на светскиот пазар – во Источна Европа, но особено Кина – беше клучен...

Дали ова е крај на глобализацијата? [Прв дел]

Во мај 2022, извршниот одбор на Блекрок објави дека „руската инвазија на Украина стави крај на глобализацијата што ја имавме последниве триесет години“. И тој беше во право. Војната во Украина ги заостри конфликтите што се крчкаа меѓу големите...

Слобода на избор? [Џозеф Стиглиц]

ФИСКАЛНАТА СТРОГОСТ, ПРИВАТИЗАЦИЈАТА и пазарната либерализација беа трите столбови содржани во предлозите на Вашингтонскиот консензус во текот на 1980-те и 1990-те. Политиките на Вашингтонскиот консензус беа креирани за да дадат одговор на реалните проблеми во Латинска Америка и во...

Репродукцијата, глобализацијата и новата војна против жените [Силвија Федеричи]

Ќе почнам со претставување на концептите што ќе ги користам во оваа презентација/текст: репродукција, глобализација и војната против жените. Темата е широка, особено ако заземеме глобална перспектива. Ќе ви ја претставам многу шематски. Концептот на репродукција има долга историја. Репродукцијата...

Секојдневната борба на работничката младина и авангардната улога на антиимперијалистичките младински организации

Говор на Кристијан Димков на CENA кампот во Белград Ситуацијата во која се наоѓа работничката класа и особено работничката младина во современите нео-капиталистички општества е веројатно полоша од кога било. Зад лажниот концепт на меритократија која преку неолибералните и неокапиталистичките...

Александар Зиновјев: Глобализацијата – како војна од нов тип (последен дел)

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/left_literature/aleksandar-zinovјev-globalizacziјata-kako-voјna-od-nov-tip-prv-del/ Пристап до вториот дел: https://lenka.mk/left_literature/aleksandar-zinovјev-globalizacziјata-kako-voјna-od-nov-tip-vtor-del/ IX.МИРОВНИТЕ СРЕДСТВА НА ВОЈНАТА Надопштеството користи најразлични средства за покорување и експлоатација на планетава коишто, од гледна точка на застарените сфаќања на војната, изгледаат несфатливи за повеќето земји – но, всушност, тие...

Александар Зиновјев: Глобализацијата – како војна од нов тип (втор дел)

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/left_literature/aleksandar-zinovјev-globalizacziјata-kako-voјna-od-nov-tip-prv-del/ VI.НАДОПШТЕСТВО Надопштеството, кратко речено, претставува обединување на луѓето на едно повисоко ниво на социјална организација од вообичаеното општество. Тоа повисоко ниво се забележува со самото тоа што врз државноста се распростира т.е. Израснува наддржавноста, врз економијата...

Александар Зиновјев: Глобализацијата – како војна од нов тип (прв дел)

I.ГЛОБАЛИЗАЦИЈА Претставете си себеси опис на 40-те години на XX-от век во Европа. Врз основа на истакнатите достигнувања на науката и техниката започна обединувањето на европските народи во единствено општество. Неспорно е дека глобализацијата не е привиден или виртуелен, туку...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img