Феминизам

Антиимперијалниот феминизам на жените од Зимбабве

Теураџи Ропа (нејзиното име во превод значи „Пролеана крв“), герилка и секретар за женски прашања на ЗАНУ: „Заедничко на сите наши жени е желбата да ја ослободат нашата земја, бидејќи знаат дека само преку ослободување може да се подобрат условите...

Интервју со Мустафаоглу: Феминизмот се развива во многу погрешна насока

Ја имавме честа и привилегијата младата правничка, стравот и трепетот во советот на општина Ѓорче Петров, Дарја Мустафаоглу да одвои дел од својот многу зафатен распоред за да поразговараме на тема кои се предизвиците за поголема активна вклученост...

Репродукцијата, глобализацијата и новата војна против жените [Силвија Федеричи]

Ќе почнам со претставување на концептите што ќе ги користам во оваа презентација/текст: репродукција, глобализација и војната против жените. Темата е широка, особено ако заземеме глобална перспектива. Ќе ви ја претставам многу шематски. Концептот на репродукција има долга историја. Репродукцијата...

Што е социјалистичкиот феминизам? [Барбара Еринрајк]

На одредено ниво, можеби не така добро артикулирано, социјалистичкиот феминизам е присутен подолго време. Ти си жена во капиталистичко општество. Преку глава ти е: од работата, од сметките, од твојот сопруг (или бивш), од училиштето на децата, од работата...

Мојсоска: Колку вреди животот на непривилегираната жена!

Пишува Јована Мојсоска – Генерален секретар и член на Президиумот на Левица Вчера убиецот Дејан Јовановски свирепо уби две жени. Убиството следеше после 10 години тортура и малтретирање врз двете жени, како и непостапување и толерирање од правосудните органи. Убиецот имал...

Општествената основа на женското прашање [Александра Колонтај]

Специфични економски фактори стојат зад потчинетоста на жената; природните особини се секундарен фактор во овој процес. Само целосното исчезнување на овие економски фактори и сили, кои во одреден момент во минатото ја предизвикале потчинетоста на жената, може суштински да...

ОН: Нема напредок во однос на пристрасноста кон жените во една деценија

Предрасудите за следење на податоците против жените не покажаа напредок во изминатата деценија, при што предрасудите останаа „длабоко вградени“ во општеството и покрај кампањите за права, како што е MeToo, се вели во извештајот на ОН во понеделникот. И кај...

Жената е изворот на промената

Пишува: Адријана Ананиева Прашањето на кое треба да побараме одговор е – Што е причината поради која ние мора да се посветиме на слободата? Нашите размислувања нè доведоа да ново “пречитување” на членот 1 од Универзалната декларација за човековите слободи...

Како феминизмот стана слугинка на капитализмот

Движењето кое започна како критика на капиталистичката експлоатација, почна да придонесува во клучните идеи на неговата последна, неолиберална фаза, пишува Nancy Fraser, американска теоретичарка и професорка на политички науки и филозофија за The Guardian. Феминизмот обично подразбира, со борбата за еманципација...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Ванковска од Аеродром: ЕУ станува неофашистичка

Билјана Ванковска, претседателски кандидат на Левица, заедно со потпретседателот на партијата Реџеп Исмаил денес ја продолжи својата кампања со...
- Advertisement -spot_img