фашизам

Нацистичкиот соработник Сул Хотла доби улица во Чаир

Соопштение на движењето НовАСНОМ Против Балистите да имаат имиња на улици. НовАсном најостро ја осудува албанската политичка партија ДУИ и нејзиниот градоначалник Висар Ганиу за именувањето на улица според нацистичкиот соработник Сул Хотла. Ваквиот чин е возвишување на идејата за голема...

„Воен провокатор! Лажго! Бандит!“ – Шолц исвиркан на митинг во Берлин

Германскиот канцелар, Олаф Шолц, беше исвиркан од присутните на собирот организиран од страна на неговата партија СПД во Берлин. Околу стотина луѓе, обидувајќи се да го попречат Шолц во своето обраќање, протестирајќи извикувале: „Воен провокатор! Лажго! Бандит!“ Причината за протестот...

14 темелни точки на фашизмот

Политичкиот теоретичар Lawrence Britt, анализирајќи ги фашистичките режими на Хитлер, Мусолини и Франко издвоил 14 темелни точки на фашизмот. Но се поставува критичко прашање дали фашистички режими се само тие и дали истите се појавиле одеднаж од нигде никаде, или пак...

Дали Македонија е фашистичка земја?

Д-р Лоренс Брит ги испитал фашистичките режими на Хитлер (Германија), Мусолини (Италија), Франко (Шпанија), Сухарто (Индонезија) и неколку латиноамерикански режими. Брит забележал 14 дефинирачки карактеристики, заеднички за секој режим: 1. Моќен и континуиран национализам Фашистичките режими имаат тенденција да се водат...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img