Европа

ЕУ без перспективи

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, проф. д-р Билјана Ванковска Не, не е грешка. Доста веќе зборуваме за перспективите на (Северна) Македонија во ЕУ, бидејќи тоа е можеби најневажното прашање во моментов. Обратното е она што е круцијално, бидејќи...

Европа купува рекордно количество на руска нафта од индиски рафинерии

Увозот на рафинирана нафта од Индија од ЕУ порасна на рекордно ниво во 2023 година, истовремено со порастот на увозот на руска сурова нафта од Њу Делхи повеќе од двојно, на годишно ниво. Тоа значи дека потрошувачите во Европа...

Црвена Младина – единствениот политички европски претставник на форум во Кина

Во градот Куфу, во Народна Република Кина, се одржува деветтиот Нишан форум за светски цивилизации, каде што Црвена Младина, младинска организација од Република Македонија, го претставува единствениот политички глас од Европа. На овој престижен форум, кој се одржува во родното...

Климатски промени на дело – Европа се загрева со голема брзина

Европа се загреала двојно повеќе од глобалниот просек од 1980-тите. Во 2022 година, континентот бил приближно 2,3°C потопол од прединдустрискиот просек (1850-1900 година). Ова е според новиот извештај за состојбата на климата во Европа, изготвен од Светската метеоролошка организација (СМО)...

Човечки зоолошки градини: Дел од историјата на САД и Европа

Овие шокантни ретки фотографии ги покажуваат таканаречените „човечки зоолошки градини“ во кои биле чувани домородци за да можат Европејците и Американците да ги гледаат и да ги исмеваат. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век западниот свет очајно...

Русија го држи светот во рака – Европа пред гладување

Шефот на Светската програма за храна (WFP) на Обединетите нации, Синди Мекејн изјави дека договорот, кој истекува на 18 мај, мора да се обнови. „Договорот мора да се продолжи. Не можеме да нахраниме одреден регион, а камоли целиот свет, ако...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img