економија

Три банки оствариле рекорден профит од над 184 милиони евра во 2023 година

Комерцијална, НЛБ и Стопанска банка АД Скопје ги срушија сопствените рекорди и остварија профит над 184 милиони евра во 2023 година, повисок од претходната година за 61,6 отсто. Приходите од КАМАТИ изнесуваат 267 милиони евра, а приходите од провизии...

Слезенковски: Со Левица на прво место ќе биде ставен работникот и обичниот човек

Денеска разговараме за актуелните случувања во општина Илинден како и за идеите за економската иднина на Македонија на Левица со Кирил Слезенковски советник во општина Илинден како и координатор на секторот политичка еконономија при политичката партија Левица. Каква е...

Економија на подароци (Георги Бончев)

Економија на подароци е вид економски систем при кој материјалните добра (и услуги) се произведуваат и обезбедуваат од еден човек или група луѓе на друг човек или група, без да се очекува некаква отплата сега или во иднина. Решението...

Јавен долг – фиктивна економска категорија

Пари?! Што се тоа пари? Ова, навидум едноставно прашање, сепак нема едноставен одговор, особено не во светот на граѓанската економија. Имено, дефинирањето на парите е предмет на расправа веќе подолго време, а тешкотиите  се зголемуваат право пропорционално со техничко-технолошките...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img