Едвард Херман

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ трет дел – Како да го објасниме ова лицемерие? – [Едвард Херман]

Втор дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-vtor-del-izvondredniot-sluchaј-na-izrael-edvard-herman/ Сето ова се случи затоа што израелското раководство сакаше „лебенсраум“ за избраниот народ, домородните Палестинци застанаа на патот и мораа да бидат отстранети, при што Израелците можеа да го сторат тоа, со клучна американска воена и дипломатска...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ втор дел – извондредниот случај на Израел [Едвард Херман]

Прв дел: https://lenka.mk/left_literature/etnichkoto-chisteњe-i-moralniot-instinkt-edvard-herman/ Најинтересниот случај на закржлавен „морален инстинкт“ е оној што го вклучува Израел, каде државата со децении е ангажирана во систематска политика на лишување и етничко чистење на Палестинците на Западниот Брег и во Источен Ерусалим, не само...

Етничкото чистење и „моралниот инстинкт“ [Едвард Херман]

Едно од најпроблематичните клишеа на интелектуалците, медиумските уредници и експерти што ги бранат хуманитарните интервенции е дека човековите права станаа поважни за САД и другите сили на НАТО и дека тие имаат големо влијание врз нивната надворешна политика во...

Баналноста на злото [Едвард С. Херман]

Концептот на баналноста на злото стана познат по објавувањето на книгата на Хана Арент од 1963 година, „Ајхман во Ерусалим: извештај за баналноста на злото“, која се темелеше на судењето на Адолф Ајхман во Ерусалим. Тезата на Арент беше...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img