АСНОМ

Мојсоска: Како се бришеше АСНОМ

Фејзбук статус на генералниот секретар на Левица и носител во Изборна Единица 5 - Јована Мојсоска КАКО СЕ БРИШЕШЕ АСНОМ... Денес налетав на овој споменик во битолското село Логоварди, посветен на браќата Наумови. Иако во запуштена состојба, се' уште е...

Проглас од ЦК на КПМ до македонскиот народ

МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ!Твојата тешка тригодишна народно-ослободителна борба против фашиските окупатори cе круниса со голем и славен успех: На 2 август оваа година — на Илинден — во историскиот манастир Св. Прохор Пчињски, се одржа првото заседание на Антифашиското собрание на народното...

Декларацијата на АСНОМ за основните права на граѓанинот на демократска Македонија

Сите граѓани на федерална македонска држава се еднакви и равноправни пред законите, не гледајќи (на)нивната народност, пол, раса и вероисповеданије. На националните малцинства на Македонија се осигурават сите права на слободен национален живот. На секој граѓанин му е гарантирана сигурноста...

Официјалното писмо на Иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ

До сите народноослободителни одбори во Македонија (HOO) Целото слободољубиво и напредно човечество води денеска борба на живот и смрт против средновековниот мрак, ропството и тиранијата, против германскиот фашизам и сите негови помагачи. Хитлерова Германија донесе на поробените европски народи најцрно...

Кои се делегатите на Првото заседание на АСНОМ?

Првото заседание на АСНОМ е одржано на 2 август 1944 година во манастирот Свети Прохор Пчински. Избрани биле делегати според издадените прописи за избор на делегати од страна на Иницијативниот одбор за свикување на AСНОМ (март 1944) и Упатството...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img