Прогноза на НЅВС: Годинава ќе има рецесија во САД, ЕУ во 2024

САД ќе влезат во пад во четвртиот квартал, по што ќе следи „година на контракција и европска рецесија во 2024 година“, според HSBC Asset Management. Во својата средогодишна перспектива, менаџерот на средства на британскиот банкарски гигант напиша дека предупредувањата за рецесија „светкаат црвено“ за многу економии, додека фискалната и монетарната политика не се синхронизирани со пазарите на акции и обврзници.

Џозеф Литл, глобален главен стратег во HSBC Asset Management, рече дека иако некои делови од економијата останаа отпорни досега, билансот на ризици „покажува на висок ризик од рецесија сега“, со тоа што Европа заостанува во однос на САД, но макро траекторијата генерално е „усогласена. ” „Веќе сме во блага профитна рецесија, а и корпоративните неплаќања почнаа да се зголемуваат“, рече Литл во извештајот што го виде CNBC.

„Поентата е што очекуваме високата инфлација релативно брзо да се ублажи. Тоа ќе создаде можност за креаторите на политиката да ги намалат стапките“.

И покрај резервираноста на централните банкари и очигледната лепливост на инфлацијата, HSBC Asset Management очекува Федералните резерви на САД да ги намали каматните стапки пред крајот на 2023 година, а Европската централна банка и Банката на Англија го следат со слични мерки следната година. ФЕД го паузираше циклусот на монетарно затегнување на состанокот во јуни, оставајќи го целниот опсег на стапката на федералните фондови помеѓу 5% и 5,25%, но сигнализираше дека може да се очекуваат две дополнителни зголемувања оваа година. Пазарните цени тесно предвидуваат стапките на федералните фондови да бидат за четвртина процентен поен повисоки во декември оваа година, според алатката FedWatch на CME Group.

Литл од HSBC призна дека централните банкари нема да можат да ги намалат стапките ако инфлацијата остане значително над целта – како што е во многу големи економии – и рече дека затоа е важно рецесијата „да не дојде премногу рано“ и да предизвика дезинфлација.

„Следното сценарио за рецесија ќе личи повеќе на рецесијата од раните 1990-ти, при што нашето централно сценарио е намалување на БДП за 1-2 отсто“, додаде Литл.

HSBC очекува рецесијата во западните економии да резултира со „тешка, немирна перспектива за пазарите“ поради две причини.

Литл сугерираше дека оваа рецесија нема да биде доволна да ги „исчисти“ сите инфлациски притисоци од системот, и затоа развиените економии се соочуваат со режим на „некако повисока инфлација и каматни стапки со текот на времето“. „Како резултат на тоа, заземаме внимателен целокупен поглед на ризикот и цикличноста во портфолијата. Изложеноста на каматните стапки е привлечна – особено кривата на Министерството за финансии – предниот дел и средниот дел на кривата“, рече Литл, додавајќи дека фирмата гледа „одредена вредност“ и во европските обврзници.

„Во кредитирањето, ние сме селективни и се фокусираме на поквалитетни кредити во инвестициска оценка во однос на шпекулативните кредити за инвестициска оценка. Ние сме внимателни на развиените пазарни акции“.

Превземено од: https://pari.com.mk/prognoza-na-hsbc-godinava-ke-ima-recesija/

Последно