Луѓето во Појасот Газа изјавуваат дека се соочуваат со тешкост во добивањето на основни потреби, бидејќи се наметнати со високи цени за храна, каде што една конзерва грав им кошта 50 пати повеќе отколку обично. За да прехрани свои семејства, луѓето се принудени да убиваат магариња, иако транспортот на храна до голем дел од Палестинската територија станува огромен предизвик поради бомбардирањата од страна на Израел.

Според Ројтерс, Израел се стреми кон уништување на Хамас, и како резултат на конфликтот, достапот до хуманитарни конвои за гладните луѓе станува невозможен. Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања (OCHA) известува дека ограничената помош се дистрибуира само во областа Рафа, каде што половината од 2,3 милиони жители на Појасот Газа се наоѓаат.

Во другите делови на Појасот Газа, дистрибуцијата на хуманитарна помош е силно ограничена поради интензивните борби и ограничувањата на движењето по главните патишта. Директорот на Агенцијата на ОН за палестински бегалци УНРВА, Филип Лазарини, изјавува дека гладните луѓе ги застануваат камионите со помош, го земаат храната и одма го јадат.

Иако ОН објави дека влегле 152 камиони со хуманитарна помош во Газа, официјалните претставници на оваа организација изразуваат загриженост дека ова не е доволно за справување со хуманитарната криза во Појасот Газа. Од 20 октомври, камионите за помош мораат да поминат преку граничниот премин Рафа со Египет, каде што се подложни на инспекции од страна на Израел, што создава дополнителни предизвици и забавувања во испораката на помош.