Шефот на руската безбедност Патрушев ја обвини Украина за терористичкиот напад во регионот на Москва, отфрлајќи ја вмешаноста на ИСИС.

Откако лидерот на Кремљ, Владимир Путин ги обвини „оние кои се борат против Русија во рацете на режимот во Киев“ дека се одговорни за терористичкиот напад, Николај Патрушев, секретар на Советот за безбедност на Руската Федерација, рече дека Украина, а не ИСИС стои зад терористичкиот напад на 22 март.

Исто така, рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, изјави дека на Русија не и е потребна помош од Интерпол во истрагата за терористичкиот акт бидејќи „очигледно тоа ќе биде манифестација на двојни стандарди и најверојатно ќе биде насочена кон промовирање згодна теорија за Западот дека тоа го направи ИСИС, а Украина немаше никаква врска со тоа“.