Над 4.5 милиони жртви – последицата на НАТОвски воени операции во изминативе 20 години

16 мај (УПИ) – Повеќе од 4,5 милиони луѓе загинале од војни од терористичките напади на 11 септември, според новата студија од проектот Costs of War на Институтот Вотсон на Универзитетот Браун.

Во извештајот се проценува дека меѓу 906.000 и 937.000 луѓе биле убиени како директен резултат на војните во Авганистан, Ирак, Пакистан, Сирија, Јемен, Либија и Сомалија. Понатаму, дури 3,6 милиони луѓе умреле индиректно од проблеми поврзани со војната, како што се економски колапс, несигурност во храната, уништување на јавни здравствени установи, контаминација на животната средина и постојано насилство.

Во извештајот конкретно се наведува улогата на САД во овие странски конфликти по терористичките напади на територијата на САД во 2001 година.

„Овие земји ги доживеаја најжестоките војни во кои американската влада е вмешана во име на антитероризмот од 2001 година“, се вели во проектот Cost of War. „Извештајот посочува дека вистинските влијанија се толку огромни и сложени што не се квантитативни и, на тој начин, не генерира прецизна бројка за смртност, туку дава разумна и конзервативна проценка.

Стефани Савел, ко-директор на Costs of War и автор на извештајот, рече дека Соединетите Држави имаат одговорност да ја поправат штетата направена од нивните воени напори.

„Владата на Соединетите Американски Држави, иако не е единствено одговорна за штетите, има значителна обврска да инвестира во хуманитарна помош и реконструкција во воените зони по 11 септември“, се вели во соопштението на Савел. „Американската влада може да направи многу повеќе отколку што е моментално за да дејствува на оваа одговорност“.

Во март, Сенатот гласаше за укинување на законот донесен пред 20 години со кој се овластуваше употребата на американските воени сили во Ирак.

Двопартискиот предлог-закон беше коавтор на сенаторот Тод Јанг, Р-Инд., и сенаторот Тим ​​Кејн, Д-Ва.

„Конечно, Сенатот гласаше за формално завршување на повеќедецениските војни во Заливот и Ирак. Горд што го води законот за да се заврши ова“, рече Кејн во изјавата по гласањето.

„Мисијата е завршена, а воените овластувања против Ирак сега се застарени и непотребни“, рече Кејн. „Време е да ги укинеме.

Превземено од: https://www.upi.com/Top_News/World-News/2023/05/16/brown-university-war-deaths-report/6441684255322/?fbclid=IwAR38_ZRMNTPp463CylhJTicbo9z8q-q4KX2jSNQpP6PUnLWXzetBZjECDs8

Последно