Масовни отпуштања во европските компании поради конфликтот во Украина

Голем број европски компании беа принудени да ги отпуштат своите вработени или да престанат да вработуваат нови работници поради економските проблеми и последиците од конфликтот во Украина. Агенцијата Ројтерс состави листа од триесетина европски компании кои најавија кратења во блиска иднина од јануари, од автомобилската индустрија до финансиските институции.

Според агенциите, шведскиот производител на воздушни перничиња и безбедносни појаси Aутолив ќе укине околу 8.000 работни места, односно ќе отпушти околу 11 отсто од работната сила, Континентал ќе укине 450 работни места, а Стелантис ќе укине околу 2.300 работни места во Италија и Австрија. Волво ќе укине 1.600 работни места, а вработените ќе бидат отпуштени од Волво Карс, кои ќе се разделат со 1.300 работници во Шведска. Во областа на малопродажбата од францускиот Керфур ќе заминат 979 работници, британскиот Деливеро ќе остане без 350 работници, а германскиот Филман со „стотици работни места“.

Британскиот синџир супермаркети Сеинсбери – ќе скрати 1.400 работни места, а германскиот Заландо – „стотици луѓе во сите сектори“. Отпуштањата ќе се одразат и на индустријата, бидејќи Бритиш Стајл најавува укинување на 260 работни места, финскиот Коне 1.000 работни места, шведскиот СААБ вкупно 1.050 вработувања, а овој тренд нема да ја заобиколи ниту германската хемиска индустрија, наведува британската агенција. Во технолошкиот сектор, британската БТ ќе отпушти – до 55.000 луѓе, швајцарската Дормакаба – 800 лица, шведскиот Ериксон – 8.500 вработени, швајцарскиот Логитек – 300 работни места, финската Нокиа – 208 лица, холандската Филипс – 6.000 работни места. Германскиот производител на софтвер САП планира да укине 3.000 работни места, како и Телеком Итралиа – 2.000 работни места и британскиот Водафон, кој ќе укине 11.000 работни места во следните три години, пренесува Танјуг.

Превземено од: https://www.slobodenpecat.mk/masovni-otpushtanja-vo-evropskite-kompanii-poradi-vojnata-vo-ukraina/

Последно