Производителите на облека во Бангладеш привремено затворија 150 фабрики поради обвинувањата на полицијата за учество на 11.000 работници во насилни протести, барајќи зголемување на минималната плата, соопштија официјални извори.

Од вкупно 3.500 фабрики за облека во Бангладеш, што составуваат околу 85% од годишниот извоз од 55 милијарди долари, неколку од најпознатите светски брендови, вклучувајќи ги Levi’s, Zara и H&M, се снабдуваат со „ефтина работна сила“ токму овде.

Условите за работа за четири милиони работници во овој сектор се изразито тешки, а голем дел од нив жени со почетни месечни плати од приближно 75 долари, излегоа на протести барајќи подобрувања. Протестите се засилени минатиот месец, при што полицијата јавува за три смртни случаи и оштетување на повеќе од 70 фабрики.

Владината комисија зголеми платите во секторот за 56,25%, но работниците го отфрлија предлогот и истрајаа во барањето за минимална плата од 210 долари. Во четврток, 15.000 работници се судрија со полицијата на клучниот автопат и ја ограбија модерната фабрика Тусуку и други објекти.