Лула повикува да се стави крај на трговската доминација на доларот

Бразилскиот претседател Луис Инасио Лула да Силва ги повика земјите во развој да пронајдат алтернативна валута за доларот, осудувајќи ја централната улога на зелената банкнота во глобалната трговија.

Коментарите од четвртокот, од говорот одржан за време на овонеделното државно патување во Кина, даваат нов глас на растечката реторика за дедоларизација од лидерите на земјите од БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

„Зошто не можеме да тргуваме врз основа на нашите сопствени валути? рече тој, за Фајненшл тајмс. Кој беше тој што одлучи дека доларот е валута по исчезнувањето на златниот стандард?“

Зборувајќи во Новата банка за развој во Шангај, Лула ги повика земјите од БРИКС да воспостават заедничка валута со која би можеле да вршат трансакции.

„Зошто банка како онаа на БРИКС не може да има валута за финансирање на трговските односи меѓу Бразил и Кина, меѓу Бразил и другите земји? Тешко е затоа што не сме навикнати [на идејата]. Секој зависи од само една валута“.

Минатата година земјите од БРИКС ја разгледуваа идејата за нова валута заснована на кошница од валутите на земјите членки. Идејата произлезе од мотивациите на земјите членки да се оддалечат од зависноста од доларот, што се покажа штетно откако Русија беше отстранета од нејзините резерви во долари, поради конфликтот во Украина.

И во јануари, во уште еден обид да се оддалечи од доминацијата на доларот, Лула објави дека Бразил и Аргентина размислуваат за развивање на заедничка валута.

Неговиот став, исто така, претставува затоплување на односите меѓу Кина и Бразил, бидејќи Лула се обидува да воспостави мултилатерален пристап кон надворешните работи. На пример, додека одржува добри односи со САД, Бразил неодамна се согласи да го користи јуанот во прекуграничните трансакции со Кина.

Превземено од: https://markets.businessinsider.com/news/currencies/brazil-president-de-dollarization-lula-brics-nations-currency-china-yuan-2023-4

Последно