Левица изразува загриженост за грозоморното убиство во Кочани и бара одговорност од надлежните институции

Политичката партија Левица изрази длабока загриженост и реагираше на грозоморното убиство во Кочани, кое ja потресе македонската јавност. Во светло на овој трагичен инцидент, партијата изразува сериозна загриженост во врска со системот за заштита на жени жртви на насилство во земјата и поканува надлежните органи на детално истражување и размислување.

Партијата нагласува дека системските пропусти и недостатоци во заштитата на жртвите треба да бидат обвинети и истражени од страна на надлежните органи, и ја подчертува важноста на соработката помеѓу полицијата и јавното обвинителство во обезбедување на безбедноста на жртвите на семејно насилство.

Левица повикува на одговорност од страна на сите лица кои биле одговорни за заштитата на жртвата и им пропишува да работат сериозно и предвидливо во случаи кога жените континуирано пријавуваат семејно насилство, за да се спречат слични трагедии во иднина.

Партијата истакнува дека важно е да се истражат и пронајдат одговорности во врска со убиството и штитењето на жртвата, и бара од надлежните институции и личности, вклучително и од Оливер Спасовски, да се образложат пред јавноста и да ја подобрат системот за заштита на жртвите и превенција на семејно насилство. Во заклучок, Левица нагласува важноста на осигурување на безбедност и справедливост за сите граѓани и на превенција на грозоморни убиства и насилства во иднина.

Последно