Суверенитетот во производството на електрична енергија зависи од користењето на обновливите извори на енергија – се вели во нивното известување.

Куба планира до 2028 година да инсталира 92 фотоволтаични соларни паркови со капацитет да генерираат 2.000 мегавати (MW) енергија (повеќе од 20 MW секој), за таа цел се изведуваат теренски работи на избраните локации, а државни ресурси се загарантирани за нивното склопување и изведба, откако ќе пристигнат во нацијата.

Ова на 13ти март на прес-конференција го соопшти министерот за енергетика и рудници, Висенте де ла О Леви, наведувајќи дека има договори за производство на енергија од обновливи извори, кои се потпишани и во тек, кои ќе овозможат Островот да се опорави од доцнењето да достигне 24% пенетрација на овие технологии во Големите Антили, пред 2030 година.

Тој наведе дека овој пат ќе овозможи придвижување кон енергетска независност што ќе значи запирање на увозот на 750.000 тони гориво.

„Одлучивме да излеземе од кризата со сопствени ресурси, и покрај енергетската ситуација со која се соочува земјата“, рече тој, посочувајќи дека тие се фокусирале на барање независност од увоз на гориво, потрошувачка на домашна сурова нафта и гас и дополнување на тој напор со употреба на обновливи енергии.

Тој призна дека имало незгодни месеци на Островот поради недостигот на гориво, поради блокадата со која се соочува нацијата, иако резултатот од одржувањето спроведено од Електричниот синдикат за враќање на техничката состојба на термоелектраните (ЦТЕ) овозможи да се намалат дефектите.

Тоа овозможи во последниот квартал од 2023 година достапноста на производството на топлинска и гасна енергија да биде поголема од планираното, посочи тој.

Дури и под овие услови, стратегијата е да не се откажеме од планираните активности за заштедување бидејќи, во спротивно, „кога имаме гориво, не би имале термоелектрична енергија“. – додаде тој.