Корпоративниот профит во ЕУ – поголем двигател на инфлацијата од платите

Клучниот мерач на профитабилноста на компаниите во еврозоната се искачи на рекордно високо ниво во последниот квартал, одржувајќи ја инфлацијата под притисок и долгоочекуваниот пад на деловните маржи повторно е одложен, покажа документот на Европската централна банка (ЕЦБ) објавен во четвртокот и цитиран од „Reuters“.

Бизнисите ги зголемија цените пред да се зголемат трошоците во минатата година, ја турнаа инфлацијата на двоцифрена бројка до есента, принудувајќи ја ЕЦБ брзо да ги зголеми каматните стапки за да ја олади побарувачката, така што фирмите ќе омекнат и ќе почнат да ги прифаќаат барањата за повисоки плати.

Додека ЕЦБ често го обвинува брзиот раст на платите за инфлаторните притисоци, дефлаторот на БДП, мерач на промените во цените на сите стоки и услуги, се зголеми четири пати од историскиот просек во минатиот квартал, при што најмногу придонесе профитот, а не платите.

„Во првиот квартал од 2023-та година, годишниот раст на дефлаторот на БДП-то во еврозоната достигна рекордно високо ниво од 6,2 отсто, што е зголемување од 5,7 отсто во претходниот квартал, откако го достигна дното на 0,6 отсто во вториот квартал од 2021-ва година“, наведува ЕЦБ во својот економски билтен.

„Придонесот на профитните единици е особено голем во последните три квартали, со околу 60% од вкупниот раст на дефлаторот на БДП“, додаде регулаторот.

Домаќинствата сè уште имаат големи заштеди акумулирани за време на пандемијата, па продолжуваат да трошат, а нестабилноста на цените на енергијата создаде полесен изговор за компаниите да ги зголемат цените.

Очекувањата за повеќе енергетски шокови ги мотивираат компаниите да градат тампон против новите шокови.

Иако стискањето на маржата сè уште не е на повидок, ЕЦБ го повтори своето долгогодишно мислење дека тоа на крајот ќе се случи и компаниите ќе почнат да апсорбираат дел од барањата на работниците за зголемување на платите, намалувајќи го притисокот врз ЕЦБ да ги зголеми стапките.

„Одиме напред, слабеењето на затворената побарувачка за време на пандемијата, олеснувањето на тесните грла на синџирот на снабдување и поткопувачките ефекти од монетарното затегнување ќе ги стават фирмите под поголем притисок да го апсорбираат силниот раст на платите и резултирачкиот пораст на трошоците за работна сила по единица производ, користејќи единици од нејзиниот профит“, напиша ЕЦБ.

Превземено од: https://denar.mk/288448/ekonomija/korporativniot-profit-vo-evrozonata-ostanuva-pogolem-dvigatel-na-inflaciite-od-platite

Последно