Иранското Министерство за економија и финансии потврди дека кинеските инвестиции во земјата се зголемени за десет пати во текот на 2023 година во споредба со претходната година.

Заменик-министерот за економија и претседател на Организацијата за странски инвестиции во Иран, Али Фекри, истакна дека инвестициите од страна на Кина во 2023 година достигнале три милијарди долари, што е десет пати повеќе од претходната година.

Главно инвестициите се насочени кон проекти во областа на логистиката, инфраструктурата и рударството, кинеските инвестиции одразуваат значително зголемување на интересот на Кина кон иранскиот пазар.

Иран, во тек на санкции од САД и Европската унија поради неговата нуклеарна програма, постојано истакнува дека ги користи своите ресурси за цивилни цели, со што останува важен партнер за Кина.

Од почетокот на мандатот на претседателот Ебрахим Раиси во август 2021 година, Иран привлече 10,6 милијарди долари странски капитал, каде што најголем допринос имаа Русија и Кина, а исто така значителен учество имаа и Обединетите Арапски Емирати, Турција, Ирак и Индија.