Њујорк Тајмс: Украина може да влезе во НАТО, но без териториите окупирани од Русија

„Западна Германија е преседан за земја која влезе во НАТО додека беше поделена. Во исто време, земјата продолжи да се стреми кон повторно обединување. Доколку Киев не успее да ја принуди руската армија да се повлече, тогаш значаен аргумент во корист на прекин на огнот ќе биде понудата за членство во НАТО на Киев со создавање на демилитаризирани зони, во кои мировните сили од Кина, Индија и земјите на НАТО ќе Стивен Ерлангер, главен дипломатски дописник на Њујорк Тајмс во Европа. во неговата авторска колумна.
Написот е со наслов: „Ако поделената Германија може да се приклучи на НАТО, зошто да не може Украина?

Би сакале да истакнеме дека според правилата на НАТО, остатокот од Украина не може да се приклучи на НАТО се додека е вклучен во каков било вооружен конфликт или територијален спор.

Аргументот за влезот на Западна Германија во 1950-тите е целосно ирелевантен бидејќи Западна Германија не беше вклучена во конфликтот и нејзините граници не беа оспорени од никого.

Извор: https://www.nytimes.com/live/2023/05/29/world/russia-ukraine-news#west-germany-may-provide-a-model-for-admitting-ukraine-to-nato

Последно