Видео интервју со основачот на соседската иницијатива „Да го зачуваме Лисиче“, Тодор Кацаров на протестот пред општина Аеродром

Денеска сме собрани тука да го искажеме нашиот гнев кој ни се создаде, бидејќи градоначалникот и Советот на Општина Аеродром воопшто не се Совесно со нашите барања како граѓани и жители на населба Лисиче, кои се директно загрозени од овој срамен и безкрупулозен ДУП, кој, на жалост, беше изгласан, спорно е тоа, односно не биде.

Веќе ние поминавме низ повеќе фази, односно повеќе пред повеќе предлог ДУПупови. Со кој преку анкетните листови, со кој преку анкетните листови дел се модификуваа. Но, еден од главните проблеми, со главен проблем со кој остана на него и градоначалникот и Советот, очигледно дека не попуштија. И тоа дека на булевар Србија ќе се изградат висококатници, односно планина и согласно на тоа дека се гласа, се обидуваат да изградат таа спорна дванаесет катница. Инаку, да напоменам дека во претходните верзии на овој ДУП имаше повеќе згради, односно вкупниот број мислам дека беше петнаесет, и успеавме да ги нема во финалната верзија на ДУПот, туку остана само една и тоа впрочем и нашиот. како што реков, најголем проблем, бидејќи ја отвора пандорината кутија за понатамошна бетонизација на секој сет на општина.

Очигледно е дека единствен интерес на Советот на општината, односно на советничката група, која ѝ го гласаше и градоначалникот како човек кој го предлага овој ДУП е тоа да биде слуга на крупниот градежен капитал, кој очигледно он покажа дека е Бог на него и дека не работи во интерес на жителите на населба Лисиче.

Видете, ние, сметано од најзагадените населби, а не во Македонија, јасно и во светот дека сме најзагадена. И сега ова ќе креира буквално еден бетонски ѕид околу нашата населба, каде што ние ќе бидеме, населбата ќе стане логор на отворено.

Видете, се е моментално на маса, ги разгледуваме нашите понатамошни алатки за борба и ќе продолжиме да се бориме.