Илјадници учесници се очекува да присуствуваат на „Конференцијата за победа-враќање во Газа“ следната недела, вклучувајќи министри, рабини, јавни личности и членови на израелскиот парламент од сегашната коалициска влада.

Според израелскиот весник „Хаарец“, настанот, кој ќе се одржи следната недела, е наречен „Конференција за победа на Израел – населбата носи безбедност: враќање во Појасот Газа и Северна Самарија“.

За време на конференцијата, на учесниците ќе им бидат презентирани детали за населбите, мапи и фази на подготовка, како и повици до носителите на одлуки да препознаат дека победата може да се постигне само преку етничко чистење и населување на Газа.

Предвидено е да присуствуваат околу 20 министри и пратеници од коалицијата на Нетанјаху. Ова не е прв пат од почетокот на агресијата врз Газа израелските пратеници да се соберат за да изразат заедничка желба за еврејско населување во Појасот Газа. На пратеничката група за израелска свест за победата што се одржа во Кнесетот претходно овој месец, израелските политичари и лидери се состанаа за да разговараат за темата „Како ќе изгледа победата на Израел на крајот на војната“