Командата на Хутите потврди дека денеска беспилотно летало на Хутите го погодило контејнерскиот брод Маерск Гибралтар во близина на брегот на Јемен. Не се знае степенот на штетата.

Хутите продолжуваат да дејствуваат на доволно принципиелен начин што му овозможи на иранскиот министер за одбрана да изјави дека Иран го контролира Црвеното Море.

Всушност, оваа ситуација јасно покажува зошто Иран ги поддржа Хутите во војната во Јемен, формирајќи Хезболах 2.0 покрај Саудијците. И сега, имајќи такви клиенти, Иран добива поврат на своите инвестиции, постигнувајќи значајни резултати.

Според различни проценки, штетата за Израел од дејствијата на Хутите во Црвеното Море се движи од неколку стотици милиони до неколку милијарди американски долари во директни и индиректни штети.