Граѓаните осиромашуваат, а власта троши стотици илјади евра за прослави

Власта продолжува да троши стотици илјади евра пари на граѓаните иако, како што велат самите граѓани, сиромаштијата секојдневно се зголемува, додека единственото решение што го гледаат е бегство од државата. Во анализите што ги направи американската НДИ, објавени во јуни годинава, повеќето граѓани во земјава велат дека се чувствуваат сиромашни и трошат над 60 отсто од семејните приходи само за храна.

На прашањето како го оценуваат животниот стандард, висината на платите и пензиите, над 51 отсто од граѓаните оценуваат дека се незадоволни, а само 13,6 отсто се задоволни.

Додека на прашањето како ја оценуваат актуелната економија кај нас, 48,8 отсто се изјасниле дека се незадоволни.
Над 28 отсто од граѓаните се незадоволни од финансиската состојба во нивните семејства.

Висок процент од граѓаните велат дека најголем дел од семејните приходи го трошат на храна, 44%. Додека над 52% од испитаниците се изјасниле како сиромашни, 44% како просечни и 34% исто така добро ситуирани.

11,8% од граѓаните велат дека со приходите во последните 12 месеци често имале проблем со плаќање сметки, додека 35,8% понекогаш.

На прашањето како би донеле решение доколку нивните семејни приходи не се доволни, повеќе од 8% од граѓаните велат дека би се иселиле од државата, додека најголемиот број албански граѓани велат дека ќе побараат помош од членовите на нивните семејства кои живеат во странство.

Во анкетата и анализата што ја направи НДИ, една од препораките е државата да направи „Стабилизирањето на цените, зголемувањето на платите и контролата на профитните маржи треба да бидат приоритетните мерки на кои Владата треба да се фокусира во иднина.

И покрај загрижувачката статистика за економската состојба и благосостојбата на граѓаните, Владата ќе потроши повеќе од 600 илјади евра за 5 државни манифестации. По повод одбележувањето на годишнината од Охридскиот договор, Министерството на Артан Груби, како и лани, така и годинава, додели 100 илјади евра на компанијата „Арбериа дизајн“ од Тетово. Додека продукцијата „Скопје студио филм“ ќе добие 500 илјади евра од Владата за организација на преостанатите четири забави за годинава. 350.000 евра чини само организација на празниците.

Како и 150.000 евра за настан кој се одржува во контекст на иницијативата „Отворен Балкан“. Владата и лани потрошила околу 500.000 евра, само за учество на „Саемот на вино“ во Белград, во маската на „Отворен Балкан“. Но деталните извештаи за трошоците на овие 500 илјади евра не беа достапни за медиумите.

Превземено од: Alsat.mk

Последно