2023 година стана очигледно дека ниту една индустрија или сектор не е поштеден од налетот на отпуштања. Она што првично започна како одговор на пандемијата еволуираше во вознемирувачки тренд во текот на 2022 година, каде што компаниите немилосрдно ја намалија својата работна сила. Оптимизмот за посветла 2023 година за вработените брзо се затемни како што започна годината, сведоци на големите технолошки гиганти кои спроведуваат масовни отпуштања, секој од нив не помалку од 5.000.

Како што одминуваше годината, каскадниот пад на истакнати банки ја влоши катастрофата за вработените во банкарскиот сектор. Додека многу отпуштања во овие институции станаа насловни страници, неколку други тивко го земаа својот данок, особено влијаејќи на помладите кадри. До септември, темпото на овие отпуштања се чинеше да се олесни, само за да се забележи повторно оживување за време на празничната сезона.

Од една страна, технолошките гиганти и платформите за е-трговија се обидуваа да вработуваат поради ограничувањата на капацитетот, додека од друга страна, индустриите продолжија со намалувањето на работната сила несмалено. Ако сакаме да ги откриеме причините зад ова забавување, се појавуваат два основни виновници: економската криза и продорното влијание на вештачката интелигенција, директно и индиректно барајќи бројни работни места.

Иако причините за овие отпуштања варираат од компанија до компанија, еве преглед на некои од најголемите редуцирања на работната сила што се случија во 2023 година.

Амазон – 27.000 вработени: Во март, Амазон изврши намалување за 9.000 дополнителни работни места, со што вкупниот број на отпуштања во Амазон достигна 27.000. Оваа рунда кратења на работни места стана втора по големина во историјата на компанијата, дополнувајќи ги 18.000 вработени што технолошкиот гигант најави дека ќе отпушти уште во јануари. За време на пандемијата, работната сила на Амазон се удвои, усогласувајќи се со широкиот пораст на вработувања во речиси целиот технолошки сектор.

Accenture – 19.000 вработени: ИТ фирмата Accenture привлече внимание поради својата најава за отпуштање на 19.000 лица. Овие отпуштања се планирани да се случат постепено, во траење од 18 месеци, притоа давајќи им приоритет на лицата на кои прво не им биле доделени задачи за отстранување. Дополнително, компанијата презеде разни други мерки за да ги намали трошоците и да се движи низ предизвикувачка економска клима.

Alphabet – 12.000+ вработени: Во јануари, матичната компанија на Google, Alphabet, објави отпуштање на 12.000 вработени, што е еднакво на 6 отсто од нејзината работна сила, по значителното забавување на растот на приходите. Истовремено, компанијата ги намали и укина конкретни проекти во обид да ја зголеми ефикасноста. Последователно, Google започна со имплементирање на намалувања на работни места во својата услуга за мапирање Waze, додека ја интегрираше единицата во сопствените производи на карти.

Водафон – 11.000 вработени: Новоименуваниот извршен директор на Водафон, Маргерита Дела Вале, објави план за укинување на 11.000 работни места во период од три години. Одлуката е донесена бидејќи телекомуникацискиот гигант предвидува значителен пад од 1,5 милијарди евра на слободниот готовински тек за годината. Во врска со потребата од промени, Дела Вале нагласи: „Нашите перформанси не беа доволно добри“. Таа ги истакна нејзините клучни приоритети како фокусирање на клиентите, едноставноста и поттикнувањето на растот.

Мајкрософт – 10.000+ вработени: Мајкрософт отпушти 10.000 вработени до 31 март, бидејќи производителот на софтвер се подготвуваше за побавен раст на приходите. Во текот на фискалниот втор квартал, компанијата зеде товар од 1,2 милијарди долари, што доведе до негативно влијание од 12 центи на заработката по акција. Подоцна, Мајкрософт направи дополнително намалување на 276 луѓе во неговата родна држава Вашингтон. Од нив, 66 работеле на далечина.

Мета – 10.000 вработени: Во есента 2022 година, Мета укина 11.000 работни места, но намалувањата не застанаа тука. До март 2023 година, компанијата откри планови за дополнителни 10.000 отпуштања за дополнително намалување на трошоците. Првичните кратења на работните места влијаеја на тимот за регрутирање, проследено со намалувања на неговите технолошки тимови кон крајот на април и неговите деловни групи кон крајот на мај. Мета имаше за цел да ги рационализира операциите со отсекување на нивоата на управување и доделување задачи на некои лидери со кои вообичаено се справуваа вработени од пониско ниво. Мета очекуваше пауза во растот на персоналот, планирајќи да го укине замрзнувањето на вработувањата дури откако ќе ги заврши напорите за реструктуирање до крајот на 2023 година.

Credit Suisse – 9000+ вработени: Credit Suisse откри дека планира да укине 9.000 работни места и да собере милијарди од инвеститорите во кругот на финансирање предводен од Саудиска Арабија за да се решат скандалите и да се опорави од загубата од 3,5 милијарди фунти. Улрих Кернер имаше за цел да ја намали инвестициската банка и да ги намали трошоците. Банката имаше за цел да обезбеди 4 милијарди швајцарски франци, вклучително и 1,5 милијарди од Саудиската национална банка, што потенцијално ќе ја направи втор по големина инвеститор. Исто така, планира да ја намали својата глобална работна сила на 43.000 до 2025 година преку кратења и отпуштања на работни места, но точното влијание врз нејзините 5.500 вработени во Велика Британија останува непотврдено.

Ериксон – 8.500 вработени: Шведскиот производител на 5G мрежи Ериксон планираше да отпушти 8.500 вработени ширум светот за да ги намали трошоците. Компанијата најави дека поголемиот дел од овие намалувања ќе се случат во текот на првата половина од годината, а некои ќе се прошират до 2024 година. крајот на 2023 година. Оваа акција беше иницирана поради забавување на побарувачката на одредени пазари, особено во Северна Америка.

Dell – 6.650 вработени: Dell го објави својот план за отпуштање на околу 6.650 вработени поради намалената побарувачка за персонални компјутери. Се очекуваше дека укинувањето на работните места ќе влијае на околу 5 отсто од глобалната работна сила на компанијата. Како што објави Блумберг, ко-главниот оперативен директор на Dell, Џеф Кларк, тврдеше дека компанијата се соочува со тешки пазарни услови со неизвесна иднина. Отпуштањата се припишуваат на тековните предизвици во индустријата за персонални компјутери.

Citigroup – 5000+ вработени: По долготрајниот пад на зделките, Ситигруп планираше да укине 5.000 работни места до јуни, главно фокусирајќи се на намалувањата во одделите за инвестициско банкарство и трговија. Дури и откако помина повеќе од една деценија од финансиската криза, банката се соочи со тековните предизвици за враќање на нејзината стабилност. Веќе иницираше значителен број отпуштања на вработени од почетокот на годината.

BYJU’S – 4.000+ вработени: Оваа година постави значителни предизвици за Byju’s. Иако има извештаи за официјални отпуштања, се очекува дека компанијата се соочи со поголем број на отпуштања поради тековната криза. Во септември, Byju’s одлучи да отпушти приближно 4.000 вработени, што претставува над 11 отсто од вкупната работна сила, во текот на следните недели. Овој потег беше дел од вежбата за реструктуирање во услови на финансиски оптоварувања, проблеми со заемодавачите и значително намалување на вреднувањето на компанијата. Фирмата со седиште во Бенгалуру имаше приближно вкупно 35.000 вработени.

IBM – 3.900 вработени:  IBM отпушти речици четири илјади вработени. Оваа акција се случи заедно со серија отпуштања во технолошката индустрија во кои се вклучени компании како Google, Amazon, Microsoft, Spotify и други. Одлуката на IBM да отпушти вработени уследи по недостатокот во исполнувањето на годишната цел за готовина. Џејмс Кавано, главен финансиски директор на IBM, ја спомена посветеноста на компанијата да продолжи со вработување за улоги за истражување и развој со кои се соочува клиентот.

Cognizant – 3500 вработени: ИТ гигантот од Њу Џерси отпушти 3.500 вработени за да го намали канцеларискиот простор и да заштеди трошоци. Извештаите во медиумите посочија дека компанијата, која доминантно ги остварува своите приходи од САД, исто така проектирала пад на приходите за 2023 година поради тековните предизвици во индустријата за ИТ услуги. Овие мерки, вклучувајќи отпуштања и намалување на канцеларискиот простор, беа дел од стратегијата иницирана од новоназначениот извршен директор Рави Кумар С, кој се соочуваше со значителен предизвик за ревитализација на истакнатиот извозник на софтвер.

Морган Стенли- 3.000 + вработени: Морган Стенли укина приближно 3.000 работни места во вториот квартал. Оваа акција го означи вториот круг на кратење на работните места на инвестициската банка во период од шест месеци. Одлуката на инвестициската банка беше под влијание на слабите зделки и предизвикувачкиот економски пејзаж, што предизвика преглед на нејзината работна сила, според изворот. Овој неодамнешен чекор уследи по претходниот квартал каде надоместоците од единицата за инвестициско банкарство се намалија, што резултираше со намалување на вкупниот приход од речиси 2% до 14,5 милијарди долари.

Oracle – 3000 вработени: Клауд-гигантот отпушти повеќе од 3.000 вработени во Cerner, фирмата за електронска здравствена евиденција што ја купи за 28,4 милијарди долари. Како што е наведено во извештајот на Insider во кој се повикуваат сегашните и поранешните вработени, Oracle ги запре покачувањата на платите и унапредувањата и продолжи со „отпуштање на илјадници вработени во единицата“ по затворањето на аквизицијата во јуни претходната година.

SAP – 2.800 вработени: На крајот на 2022 година, бизнис софтверскиот гигант SAP доживеа значителен пад на профитот од 68 отсто. За да го обезбеди здравјето на својот бизнис, иницираше отпуштања на 2.800 вработени со почетокот на новата година во 2023 година. За разлика од одредени истакнати технолошки компании, SAP не го припишува намалувањето на прекумерното вработување во ерата на пандемијата. Наместо тоа, тој го опиша потегот како „целосно преструктуирање“ за компанија која предвидува забрзан раст во 2023 година.

Ролс-Ројс – 2.500 вработени: Во октомври, познатиот производител на луксузни автомобили и авионски мотори, Rolls-Royce скрати до 2.500 работни места додека нејзиниот нов извршен директор се обидуваше да изгради поефикасен бизнис, станувајќи најновиот шеф кој се обиде да ја обнови една од најпрестижните британски инженерски компании. Во текот на последната деценија, Ролс-Ројс, чии мотори и системи се користеа на Ербас А350 и Боинг 787, како и во бродови, подморници и производство на електрична енергија, претрпе неколку реструктуирања, отстранувајќи повеќе од 13.000 работни места.

Дизни – 2.500+ вработени: Дизни помина низ повеќекратен бран на отпуштања, што доведе до значителни загуби на работни места во својата работна сила. Според извештајот на Си-Ен-Ен, последниот круг на намалувања влијаеше на над 2.500 членови на персоналот, означувајќи го заклучокот за намалувањата што претходно ги најави извршниот директор на Дизни, Боб Ајгер. Сепак, деталите во врска со конкретните поделби погодени од овие отпуштања сè уште не се откриени.

Spotify – 2300 вработени: Spotify исфрли приближно 17% од својата глобална работна сила, што влијаеше на околу 1.500 вработени. Оваа одлука уследи по претходните отпуштања на 600 луѓе во јануари и дополнителни 200 во јуни на почетокот на оваа година. Извршниот директор Даниел Ек во подготвената изјава изјави дека гигантот за стриминг музика истрајува во напорите да ги намали трошоците и да се движи кон профитабилност. Тој спомна: „Според повеќето мерила, бевме попродуктивни, но помалку ефикасни. Треба да бидеме и двајцата“.

PayPal – 2.000 вработени: PayPal, која се смета за една од поздравите големи технолошки компании, ги надмина очекувањата во третиот квартал минатата година. Сепак, таа не беше имуна на предизвиците на тешката економија. На крајот на јануари, фирмата за онлајн плаќање ги објави плановите за отпуштање на 2.000 вработени, што изнесува седум отсто од вкупната работна сила. Извршниот директор Ден Шулман изјави дека намалувањето има за цел да ги контролира трошоците и да му овозможи на PayPal да се концентрира на своите „суштински стратешки приоритети“.

Indeed.com – 2.200 вработени: Indeed.com продолжи со плановите за укинување на приближно 2.200 работни места, што претставува речиси 15% од вкупната работна сила. Извршниот директор Крис Хајмс ги објави намалувањата во меморандум, во кој се наведува: „Намалувањето доаѓа од речиси секој тим, функција, ниво и регион“. Во меморандумот се додава: „Конкретните одлуки за тоа кој и каде да се сече беа исклучително тешки, но тие беа донесени со големо внимание“.

LinkedIn – 1.400 вработени: Во вториот круг на отпуштања оваа година, LinkedIn објави дека отпушта околу 668 работници од тимовите за инженерство, производи, таленти и финансии. Во мај, LinkedIn објави дека ќе отпушти 716 луѓе и ќе ја затвори својата апликација за барање работа во Кина. Помеѓу двата круга на отпуштања, LinkedIn укина скоро 1.400 работни места во 2023 година.

Луцид Моторс – 1.300 вработени: Во март, Lucid Motors објави дека отпушта 18 отсто од својата работна сила, приближно 1.300 луѓе. Наводно, компанијата сè уште се бореше да ги исполни своите производствени цели, а овие намалувања беа насочени кон решавање на „еволуирачките деловни потреби и подобрувања на продуктивноста“. Отпуштањата беа на сите нивоа, што влијаеше и на извршните и на изведувачите.

ZOOM – 1.300 вработени: Во февруари, фирмата за видео повици објави отпуштање на околу 1.300 вработени, што претставува 15 отсто од нејзината работна сила. Извршниот директор Ерик Јуан спомна дека компанијата не вработувала „одржливо“ за време на нејзината фаза на брз раст. Отпуштањата се сметаа за неопходни за да се помине низ предизвикувачкиот економски пејзаж. Дополнително, менаџерскиот тим презеде дополнителни чекори надвор од извинувањето. Јуан ја намали својата плата за 98 отсто за претстојната фискална година, а другите директори, исто така, доживеаја намалување од 20 отсто на нивните основни плати заедно со одземање на нивните бонуси од фискалната 2023 година.

Yahoo – 1000 вработени: Yahoo елиминираше околу 1.000 работни места во февруари, што претставуваше приближно 12% од нејзините вработени. Тоа го означи првиот круг на кратења во поголем план за реструктуирање на технолошкиот оддел за рекламирање среде бранот отпуштања во индустријата. Компанијата, во сопственост на Apollo Global Management Inc., имаше за цел да го намали бројот на вработени во својата технолошка рекламна единица Yahoo for Business за речиси 50% до крајот на 2023 година. Ова изнесува повеќе од 20% од вкупната работна сила на Yahoo, според една компанија портпарол.

JioMart – 1000JioMart, платформата за онлајн шопинг на Reliance Retail, отпушти над 1.000 вработени оваа година. Овој потег ја одразуваше иницијативата на индискиот малопродажен гигант да ги зголеми своите профитни маржи. Реорганизацијата ја следеше претходната агресивна тактика за цените на JioMart, предизвикувајќи традиционалните дистрибутери да размислуваат за прекини во снабдувањето. Сепак, сегашниот акцент на фирмата на зајакнување на маржите и минимизирање на загубите сугерира промена во стратегијата.

Олкс група – 800

Интернет-пазарот и бизнисот со огласи под Prosus извршија глобално намалување, што доведе до намалување на околу 800 работни места. Компанијата одлучи да го затвори својот автомобилски бизнис Олкс Аутос, на одредени пазари, што кулминираше со овие отпуштања. Оваа одлука уследи по опсежното истражување на потенцијалните купувачи и инвеститори, според извештајот на TechCrunch.

DocuSign – 700+ вработени: Се приклучи на неколку други компании во отпуштањето на работниците беше DocuSign, софтверска компанија за е-потпис. Компанијата неодамна ги објави своите планови за намалување на околу 10% од својата работна сила. Според извештаите на медиумите, таа имала 7.461 вработен во јануари 2022 година пред да објави претходен круг на отпуштања во септември минатата година, што влијаело на 9% од нејзината работна сила. Извештајот на CNBC откри дека најновите намалувања ќе влијаат на околу 700 вработени. DocuSign изјави дека отпуштањата имале за цел да го поддржат растот, зголемувањето и профитабилноста на компанијата. Реструктуирањето на компанијата се очекуваше да заврши до крајот на вториот квартал.

Преземено од: Pari.com.mk