Дедоларизацијата продолжува – уште еден пад на вредноста на доларот

На светските пазари минатата недела вредноста на доларот во однос на кошницата валути падна, а тргувањето беше неизвесно бидејќи инвеститорите шпекулираа до кои нивоа американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки. Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела падна за 0,6 отсто, на 102,28 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на европската валута се лизна за 0,5 отсто, па цената на еврото достигна 1,0967 долари.

Цената на доларот падна и во однос на јапонската валута, за 1,5 отсто, на 142,15 јени.

На движењето на курсот на доларот минатата недела најмногу влијаеја податоците од американскиот пазар на труд.

Агенцијата за вработување АДП во четвртокот објави дека во јуни бројот на вработени во приватниот сектор се зголемил за речиси 500 илјади, најмногу од половина од минатата година, додека аналитичарите очекувале раст од околу 220 илјади.

Силниот раст на вработеноста значи дека трошењето и инфлацијата ќе останат на високо ниво, што би можело да ја натера ФЕД да ги зголеми каматните стапки поагресивно од очекуваното.

Како резултат на тоа, доларот зајакна, а неговиот индекс во однос на кошницата валути се проби многу над нивото од 103 поени во четвртокот.

Сепак, во петокот веќе падна многу под тоа ниво, откако беа објавени официјалните владини податоци, според кои вкупниот број на вработени во јуни се зголемил за 209.000, најмалку во последните две и пол години.

Како резултат на тоа, шпекулациите за натамошно агресивно зголемување на каматните стапки од страна на ФЕД стивнаа.

На состанокот во јуни, челниците на ФЕД ги оставија каматните стапки непроменети додека не се види како сегашното заострување на монетарната политика ќе влијае на економијата и инфлацијата.

Аналитичарите сметаат дека е речиси сигурно дека ФЕД на состанокот овој месец ќе ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени.

Сепак, што ќе се случува понатаму со каматните стапки е многу неизвесно и ќе зависи од идните податоци за инфлацијата и економските движења.

Превземено од: https://denar.mk/288945/ekonomija/los-pocetok-na-mesecot-za-dolarot-vrednosta-padna-vo-tekot-na-prehodnata-nedela

Последно