Глобалната трговија во паника: Раст на цените на нафтата, природниот гас и пченицата

Цените на нафтата и природниот гас се искачија во понеделникот, додека цените на пченицата накратко се зголемија, бидејќи инвеститорите реагираа на кусиот и хаотичен бунт во Русија викендов. Пазарите беа главно фокусирани на тоа дали превирањата во Москва би можеле да го нарушат глобалното снабдување со стоки. Русија е втор најголем извозник на нафта во светот и најголем извозник на пченица во светот.

Фјучерсите на американската сурова нафта накратко се искачија за 1,3%, пред да се тргува за 0,8% до 12,15 часот по локално време на источниот брег на САД. Нафтата „брент“, меѓународниот репер, поскапе за 0,7 отсто. И двата договори изгубија речиси 4% минатата недела. „Со оглед на тоа што краткотрајниот настан викендов во Русија се чини дека заврши, не очекуваме да видиме толку значајно зголемување на цените на нафтата“, напишаа во белешката аналитичарите на Rystad Energy.

„Ние, сепак, веруваме дека геополитичкиот ризик во услови на внатрешна нестабилност во Русија е зголемен. Како такви, веројатно ќе видиме маргинален пораст на цената на нафтата во наредните денови, доколку ситуацијата не се влоши дополнително“.

Референтните цени на европскиот природен гас се зголемија за 10% во однос на блиску до тргувањето во петокот и изнесуваа 36 евра за мегават час. Цените се зголемија во текот на изминатите неколку недели, најмногу поради прекините во некои норвешки гасни постројки. Веста дека холандското наоѓалиште на гас трајно ќе се затвори во октомври, исто така, ги зголеми цените.

Извозот на руски гас во Европа нагло опадна по ситуацијата во Украина во февруари 2022 година, но таа сепак обезбеди 15% од побарувачката на ЕУ минатата година.

Фјучерсите на пченицата во Чикаго добија повеќе од 2% во раната трговија пред да се вратат назад. Извозот на пченица на Русија се предвидува да достигне рекордни 45 милиони тони оваа година, што ја става далеку пред следниот најголем извозник, Европската унија, според американското Министерство за земјоделство.

Знаците дека глобалната побарувачка на енергија би можела да ослабне бидејќи економиите се забавуваат, ги притиснаа цените на американската сурова нафта за речиси 14% досега оваа година на нешто под 70 долари за барел. Меѓународниот репер, суровата нафта од типот Брент, е во пад со слична маргина.

Но, сè што може да ја загрози способноста на Русија да продолжи да ги снабдува глобалните енергетски пазари, креаторите на политиката на Запад и најголемите клиенти на земјата во Азија ќе го следат нервозно.

Превземено од: https://pari.com.mk/cenite-na-naftata-prirodniot-gas-pcenicata/

Последно