БРИКС во разговори за воведување на заедничка валута

Групата на нации БРИКС ќе разговара за можноста за воведување заедничка валута, според министерот за надворешни работи на Јужна Африка, домаќин на претстојниот самит на лидерите на блокот.

Зголемувањето на каматните стапки во САД и геополитичките конфликти ја зголемија вредноста на американската валута и сите стоки што се ценети во неа, на штета на повеќето пазари во развој. Тоа ги поттикна повиците за алтернативи за користење на зелената банкнота како глобална трговска валута.

Нациите на БРИКС треба да разговараат за изводливоста на создавање заедничка валута. „Тоа е прашање за кое мора да разговараме и да разговараме правилно“, нагласи јужноафриканскиот министер, истакнувајќи дека се поголем број земји велат: „Зошто не можеме да тргуваме во нашите сопствени валути? Зошто сме посветени на тргување преку доларот?“

Валутата БРИКС ќе се дискутира на претстојниот самит на лидери
Земјите од БРИКС планираат да разговараат за можноста за воведување заедничка валута на претстојниот самит на лидерите, чиј домаќин ќе биде Јужна Африка на 22 август во Јоханесбург.

И покрај тоа што истакна дека не и се допаѓа „да ги превенира дискусиите на лидерите на БРИКС“, јужноафриканскиот министер за меѓународни односи и соработка Наледи Пандор ги коментираше дискусиите за валутата БРИКС во интервју за Блумберг во вторникот. Таа нагласи дека е тоа прашање за кое мора да се разговара на вистинскиот начин. „Мислам дека не треба секогаш да претпоставуваме дека идејата ќе функционира бидејќи економијата е многу тешка и треба да се внимава на сите земји, особено во ситуација на низок раст кога излегувате од кризи“, продолжи таа.

Земјите од БРИКС, кои ги сочинуваат Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, ги засилуваат своите напори за дедоларизација, а заедничката валута БРИКС се очекува да им помогне на земјите-членки да се оддалечат од потпирањето на УСД. Руски функционер неодамна изјави дека очекува договор за валутата БРИКС оваа година. Деветнаесет земји или поднесоа барање за приклучување кон економскиот блок БРИКС или изразија интерес да се приклучат, вклучително и Саудиска Арабија и Иран.

Јужноафриканската министерка објасни дека нациите на БРИКС и се поголем број земји велат: Зошто не можеме да тргуваме во нашите сопствени валути? Зошто сме посветени на тргување преку доларот?

Сепак, таа предупреди: „Јужна Африка има валута со меѓународно тргување. Сепак, имаме многу долгови во долари, така што знаете дека мора одговорно да пристапиме кон оваа дискусија“.

Многу луѓе очекуваат заедничка валута БРИКС да ја намали доминацијата на американскиот долар. Поранешен економист од Белата куќа рече дека ако земјите на БРИКС ја користат само нивната заедничка валута за меѓународна трговија, „тие ќе ја отстранат пречката што сега ги попречува нивните напори да избегаат од хегемонијата на доларот“. Сепак, некои веруваат дека валутата БРИКС претставува мала или никаква закана за УСД, вклучувајќи ги Банката на Америка и Дејв Ремзи.

Превземено од: https://pari.com.mk/ke-imaat-li-zaednicka-valuta-rival-na-dolarot/

Последно