БРИКС сега е побогат од Г7

Земјите од БРИКС ги надминаа државите од Г7 во однос на паритетот на куповната моќ на нивното население, рече рускиот претседател Владимир Путин во интервју за China Media Group.

„Што се однесува до БРИКС, уште во времето на самитот во Јоханесбург, односот на економиите на земјите од Г7 и земјите од БРИКС веќе беше во корист на БРИКС во однос на паритетот на куповната моќ“, рече Путин .

БРИКС во моментов ги опфаќа Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, но на групата во јануари ќе и се придружат Аргентина, Египет, Етиопија, Иран, Саудиска Арабија и ОАЕ.

Клубот Г7 на индустријализирани и развиени земји се состои од САД, Канада, ОК, Франција, Италија, Германија и Јапонија.

Според Путин, проширувањето на БРИКС ќе се покаже корисно за групата, која историски се позиционирала како алтернатива на меѓународните институции во кои доминира Западот.

Рускиот лидер понатаму тврди дека ова јасно го одразува тековното формирање на нов мултиполарен свет.

„Ова значи дека секоја земја што се приклучува на БРИКС ја поддржува идејата и концептот за формирање мултиполарен свет, бидејќи ниту една не сака да биде на маргините на владетелот, барајќи еднакви односи“.

Ова го потврди и британската компанија за економски истражувања Acorn Macro Consulting и објави дека земјите-членки на БРИКС ја надминале Г7 во однос на бруто домашниот производ (БДП) врз основа на ЈПП.

Според аналитичарите, петте земји на БРИКС сочинуваат речиси 31,5 отсто од глобалниот БДП, во споредба со 30,7 отсто за Г7.

Последно