Американците играат руски рулет: државната каса ќе остане без пари

Американската влада ќе почне да не ги исполнува своите финансиски обврски помеѓу почетокот на јуни и почетокот на август, доколку не се подигне плафонот на долгот, процени Двопартискиот политички центар (БПЦ).

Последната проценка на институтот за „Х датум“, денот кога владата би можела да остане без пари за да ги исполни своите обврски, се совпаѓа со онаа на секретарката за финансии Џенет Јелен, која минатата недела предупреди дека проблемите со плаќањето би можеле да започнат уште на 1 јуни.

Во февруари, БПЦ, кој внимателно ги следи дебатите во Конгресот за лимитот на долгот, процени дека парите во државната каса би можеле да снемаат помеѓу летото и почетокот на есента. Тие сега го одложија датумот до почетокот на јуни, освен ако Конгресот не го подигне сегашниот плафон за долг од 31,4 трилиони долари.

Слабите приноси во пролетната сезона на пријавување даноци беа надополнети со одобреното одложување на плаќањето даноци на даночните обврзници во некои области погодени од големи катастрофи од бура, вклучително и поголем дел од Калифорнија и одредени окрузи во Џорџија и Алабама, до 16 октомври.

Овие доцнења ги зголемија шансите државната каса да остане без пари веќе на почетокот на јуни.

„Следните недели ќе бидат клучни за проценка на силата на владините парични текови“, рече Шаи Акабас, директор за економска политика во БПЦ.

„Ако не се постигне решение пред јуни, може да се каже дека функционерите од ден на ден играат руски рулет со американските закони, ризикувајќи финансиска катастрофа за граѓаните и државата“, предупреди Акабас.

Превземено од: https://www.vecer.press/финансиска11катастрофа-американците/

Последно