Израелскиот весник „Глоубс“ објави дека поради блокадата на бродовите во Црвеното Море од страна на јеменските Хути, бродските компании од Израел изгубиле околу 23% од нивната пазарна вредност, што претставува загуба која се брои во милијарди долари.

Блокадата не само што им нанесе голема економска штета на израелските компании, туку предизвикува и проблеми во глобалниот синџир на снабдување, бидејќи околу 30% од светскиот транспорт на контејнери и 12% од нафтата што се транспортира по море минува низ рутата помеѓу Баб ел-Мандеб. теснецот и Суецкиот канал.

Транспортот сега е одложен за најмалку две до три недели, поради пренасочувањето на бродовите на алтернативна, подолга рута околу Африка.