„Маршалот Тито утринава беше пречекан на аеродромот во Пекинг од Хуа Куофенг, претседател на кинеската комунистичка партија, кој вечерва му беше домаќин на банкет во Големата народна сала. Огромна толпа од 100.000 луѓе – од кои многумина аплаудираа, танцуваа или вееја знамиња – ги зафати двајцата лидери додека се возат на плоштадот Тјенанмен со отворен автомобил.

Се вели дека тоа е најголемиот прием за државник во последните години. Денг Ксијаопинг, неодамна вратениот вицепремиер, и уште двајца членови на новоизбраното Политбиро на партијата, исто така, дојдоа да го поздрават маршалот Тито.

На банкетот во Големата народна сала, претседателот Тито не ги криеше несогласувањата со Кина за некои надворешнополитички прашања. Но, во здравица, тој го нарече г-дин Ху „другар“ и рече дека Белград сака поблиски врски со Пекинг. „Разликите меѓу нас не треба да влијаат на оваа соработка“, рече тој.

Новите лидери во Пекинг, наводно, изразиле интерес за југословенскиот систем на самоуправување, според кој работниците во фабриките ја делат одговорноста за распределба на профитот на нивната компанија, и ова може да биде можна тема на разговор. Кинезите се заинтересирани, претпоставуваат аналитичарите, бидејќи југословенскиот модел би можел да обезбеди релативно ефтин начин за Кина да ја зајакне мотивацијата на својата индустриска работна сила, која станува се понезадоволна поради долгото замрзнување на платите и бонусите.

Претседателот Тито допатува во Пекинг од Пјонгјанг, главниот град на Северна Кореја, каде што престојуваше по претходна посета на Москва.

Во очигледен обид да го поштеди г-дин Тито од можен срам, кинескиот печат денеска ги ублажи вообичаените напади врз Советскиот Сојуз. Но, г-дин Хуа, во наздравувањето за претседателот Тито на вечерашниот банкет, рече: „Кинезите цврсто ја поддржуваат неврзаната политика на Југославија и праведната борба на нејзиниот народ во одбрана на независноста и суверенитетот од агресија и субверзија“.

Партискиот весник „Јенмин Јих Пао“ во уводникот за добредојде коментираше дека „тие се убедени дека секој што сака да навлезе во независноста на Југославија и да ја поткопа, сигурно ќе настрада многу“.

Фото: Југословенска ревија, Вук Караџиќ, Белград/Њујорк Тајмс