Колумни

За патиштата и определени други работи

Пишува: Златко Стојанов Сите патишта водат кон Рим, вели старата поговорка. Кога сме на темата на патиштата, дали сте слушнале за проектот на власта за Коридорот 8, патот што ќе ја поврзе Македонија со Европа. Овој пат не само што...

Говор на Кристијан Димков на ораторскиот натпревар организиран од Европско Движење

„Зборувам со Европа“ Никогаш не се случило, само еднаш и еве сега вторпат во историјата на Европската Унија да се побара од една држава кандидатка двапати да го промени својот Устав и да изврши две национални предавство во само неколку...

Писмо до македонските работодавачи

Reddit објава на u/Ok-Specialist-3412 Драги работодавачи, Ви благодариме на интервјуата што не викате, но вака не оди. Еве ви неколку совети од другата страна, што помагаат со вашите поплаки, дека нашите работници не ги бива, ама искрено, ја знаете онаа народната,...

Гоце Делчев – духот на македонската државност

На 2 август 1944, најстариот член на заседанието и сведок на првиот Илинден – Панко Брашнаров – го отворил Првото заседание на АСНОМ говорејќи: „...земјата на нашите покојници – многубројни народни герои, паднали и посејали коските си по цела Македонија,...

Слабостите на елитното образование-Вилијам Дерезиевич

Додека предавав на Јејл, бев зачуден колку сите таму си личат еден на друг!? Речиси и да немаше хипици и рокери. Бубалиците не изгледаат толку „бубално“. Сите се тркаат за некаква ограничена елеганција. Слични како јајце на јајце. Најелитните...

Во името на работниците – Ивана Атанасовска

Правилата на глобалната економија треба да бидат насочени кон подобрување на правата, благосостојбаta, безбедноста и можности за луѓето, семејствата и заедниците низ целиот свет. – Светската комисија за социјална димензија на глобализацијата, 2004 Во оваа колумна нема да користам филозофија за...

Како станав левичар – Димитар Апасиев

Проклет да бидам, се сеќавам како вчера да беше, а еве скоро деценија помина. Тоа беше еден ден, што траеше цела година. Доцна есен. Тажно време. Сивило. Транзицијата нѐ покоси. Моите останаа на улица. Двајца студенти, четворица невработени. Станувам сабајлето....

Лев феминизам

ЛЕВ ФЕМИНИЗАМ1 Работничкиот интернационален крик беше „работниците немаат таковина“, односно помеѓу поединецот и човештвото не стојат националните граници туку капиталот. Ова секојдневно се потврдува, особнено, во денешнава ера на глобализирање на капитализмот. Па доследноста до марксистичкиот метод, тоест, историско_материјалистичкиот поглед на...

Каде започнува револуцијата-очајно потребна?

Некогаш, кога жолтите луѓе биле од друга планета, светот бил поделен на бели и црни луѓе. Белите биле поделени на класи, а сите тие биле поделени на мажи и жени. И тогаш, при крајот на 19 век, белите жени...

Судии – вие јастреби преправени со тоги!

Пишува: Димитар Апасиев Нивната судиска црвена руба, нивните наметала и тоги со хермелинско крзно, со кои се дотерани како некои мачори; палатите во коишто судат, китките лилии и сиот тој величествен болскот ним им е толку нужен… Без овој циркус...

Последни