Студентски отпор: Студентската борба во наредната година ќе биде пожестока

Соопштение на движењето Студентски Отпор

При крај е уште една академска година, а ние како студенти во истата наместо фокусот да ни биде академското надоградување, моравме да се бориме со институциите за нашите основни права.

Најпрво, Владата најави укинување на студентскиот оброк и намалување на субвенцијата, а благодарение на брзата реакција и протестите организирани од нашата организација успеавме да се избориме и оваа академска година да го имаме истиот.

За жал тука не завршија проблемите, и покрај тоа што првично беше договорено дека оброкот ќе се исплатува и ќе има негово зголемување, оброкот честопати доцнеше. Стипендиите кои требаше да бидат зголемени, доцнеа со месеци слично како и оброкот.

Ветените реконструкции на студентските домови не само што не започнаа, туку напротив студентите беа соочени со Гестапо методи, одземање на греалки, бркање од домовите, закани и уцени во најладните зимски денови.

И наместо студентскиот стандард да се зголемува од година во година, соочени сме со обратно-пропорционален феномен, и тотална незаинтересираност од надлежните институции.

Во годината што доаѓа, Студентски Отпор ќе продолжи уште пожестоко да се бори за студентските права и студентскиот стандард, затоа што официјалните студентски претставници како и секоја година, така и оваа – потфрлија.

Го охрабруваме секој студент да се придружи во нашиот ОТПОР, кој следната година мора бескомпромисно да биде пожесток!

Студентски Отпор останува и продолжува да биде единствената легитимна студентска организација, и во оваа прилика го повикуваме секој студент од државата да се придружи во нашата борба!

https://www.facebook.com/otpor.studentski/posts/pfbid02YodfNGkK2RnxTUtpnidEcHxg7aTDkxQE6sXMievwjJnMcsePWigC1ZHUCib5vpaFl
Последно