Движење за социјална правда

ПРВИ МАЈ

 
Денес, гордост на денешнициве
Само страв, притисок, штета, мржна, и крв е,
а ветерот како гатачка
предупредува на бесконечна борба за беда.
Но ова вака нема да оди,
ова потиснување нема да продолжи,
дерењето на народот ќе престане!
Сонот ќе заврши,
ќе се разбуди ѕверот од ехот на звухот од машините;
општесвената реалност ќе се оствари;
ќе почне нов живот, кај нас и насекаде;
ќе останат несменети и вечно закочени
датумите на Први мај;
празникот на работните и вредните
и сите оние бедните!
Ќе дојде пролетта;
радоста со птиците од тука преку цел свет ќе долета,
гордо ќе напредува народот поносен од беста;
по патот на револуцијата и просветата свесна!
Ќе се роди потполно ново сонце зад планините,
отаде зелените ридови, среќен живот наѕира
од високорамнините и планинските ридови.
Мојата земја со љубов ја полива работничка песна;
песна од радост и задоволство пропеана!
Хактан
Клучни зборови: ,
0
img

Љубов

Љубов
Се заљубив во девојка бесна,
Со божествена убавина;
Но како да ме сфати дека за мене е тесна,
Таа душа така чиста и наивна,
Очите како играчки во ноќта;
Ја прават така освоива и лесна
Но таа е вистински моќна;
Радничка е мила, од земја ме тресна.
В борбата заедничка сме другари;
Емотивно врзани трагачи на правдата,
Каде нема албанци, турци ил бугари,
Секој нејзин збор е дел од мантрата.

Хактан
Клучни зборови: ,
0
img

Жена

 
Кој вика дека жена,
за спиење во долгите зимски ноќи е.
Кој вика дека жена, само за дома е.
Таа не е ни постела ни ќоше ни черга,
таа е рацете, очите, таа е срцево мое.
Мајко, ќерко, сопруго, сестро,
животна придружничко, другарке моја;
подај си рака на револуцијата вечна;
накити ја со твојата убавина цветна.
Хактан, инспириран од Назим Хикмет.
Клучни зборови: ,
0
img

ЗА РЕВОЛУЦИЈАТА

Со корењата од историјата доаѓаме;
расцветале сите идеи што ги посеавме;
како цветови ги красат,
жртвите на револуцијата;
Ја окупирале така пролетта,
вечна таква досега невидена
и жетвата од ревлуционерите посеана;
со нивната крв пролеана;
доволна за сите така неделива.
Децата на новата генерација,
за ново општество без платено робство
со општо задоволство,
на историјата и прават богатство.
А тие, тие можат да ги затвараат;
протеруваат и прогонувааат;
заплашуваат и замолчуваат;
оковаат, потиснуваат, мачат!
тепаат, па дури и да ги убиваат!
тие ќе умраат, ќе ги снемува
но РЕВОЛУЦИЈАТА,
таа не запира, секогаш ќе продложи!!!

Хактан

Клучни зборови: ,
0
img

Татковина

Кога се’ ќе стивне,
и кога од исток до запад,
исто сонце ќе грее;
Слобода ќе се роди,
од бејрутските разурнатини,
од земјените сокаци и палестинските крвави дворови,
пак ќе ечат детските игри.
Еден ден и Африка слободна ке биде;
Руанда, Сомалија, Чезаир
И во Гана гладот ке мине;
Од Jапонија до Германија
заедно со цела Америка
слобода и среќа ќе никне;
И Шутка со Индија наши ќе бидат
меѓу Тетово и Атина граница ќе нема;
Тогаш победа без војна ќе стигне,
кога цел свет една татковина ќе биде.

 

Хактан

Клучни зборови: ,
0
img

Слобода

 
Челични врати ќе изгорат,
синџири ќе распукаат,
и сите окови ќе попуштат;
Кога слободата ќе дојде,
и сите мостови да се рушат,
и патишта да се затворат,
сите луѓе заедничко добро ќе прават,
кога рамо до рамо слободно ќе застанат;
Сета сегашност брутална ќе биде;
Кога слободата ке стигне,
ветер ќе дувне и златна прав ќе се дигне,
само рацете слободни како знамиња ќе се веат,
и сите во еден глас револуционерни песни ќе пеат.
Хактан
Клучни зборови: ,
0
img
Цитати
  • Филозофите само на различни начини го толкуваа светот, а работата е во тоа тој да се измени. Карл Маркс
    Тези за Фојербах
Видео
Неколку прашања до добриот човек: (Бертолд Брехт)

Добар чоек си разбравме,
Но за што ти служи добрината?

Тебе да те купи никој не може
И молњата што дома удира
Не може со пари да се купи.
Разбравме што говориш. Ти кажав нели
Но што тоа кажувш
Прав си, збориш тоа што милиш,
Но што ли мислиш?
Храбар си
Но наспроти кого?
Паметен си
Но кому корист од тоа.

Не би ги превидел твоите бенефити
Пеки бе, тоа што не го привидуваш чиво е?
Нема што да ти се преговори на твоето пријателство,
Пријатели кои ли ти се?

Сега добро сослушајне:
Ти душман си наш
Под некој ѕид ке те истопориме
Но пошто имаш многу добри страни
Пред еден добар ѕид ке те истопориме
Со добри куршуми
Кои молњат од добра пушка ке те стреламе
Потоа ке те погребаме
Со добра лопата
Во добра земја!!!

ПРЕДАВНИК (Назим Хикмет)

„Назим Хикмет сè уште продолжува со предавството негово.
Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува со предавството Назим Хикмет.“
Во еден весник од Анкара излезе ова,
во три реда и со катран црно кое блеска,
во еден весник од Анкара, покрај сликата на адмиралот Вилијамсон
се смешка на 66 сантиметри квадратни, устата до уши му стигнува на американскиот адмирал.
120 милиони лири во нашиот буџет донираше Америка, 120 милиони лири.
„Половична колонија сме на американскиот империјализам, рече Хикмет.
И понатаму продолжува да биде предавник, Назим Хикмет.“
Да, јас сум предавник, ако вие сте патриоти, ако вие сте татковински бранители?!
Јас сум душман татковински, јас сум предавник!
Ако татковината се вашите чифлизи,
ако во вашите сефови и во вашите банкарски сметки е патриотизмот,
ако татковината е умирање од глад покрај патот,
ако татковината е трепет во студот како пес и растрепереност како од маларија во текот на летото,
ако цицањето на нашата крв во вашите фабрики е патриотизам,
ако патриотизмот се канџите на нашите газди,
ако патриотизмот е образование со копје,
ако патриотизмот е полициското ѓубре,
ако вашите трошоци и вашите плати се патриотизмот,
ако патриотизмот се американските бази, американските бомби и американските проектили,
ако патриотизмот не е ослободување од смрдливото ни наше незнаење и темнина,
тогаш јас сум предавник.
Напишете во три реда болдирано со катран црно кое блеска:
Назим Хикмет
сè уште продолжува
да биде предавник!