Македонски јазик

Биографија на македонскиот великан Блаже Конески

Блаже Конески е роден на 19 декември 1921 година во Небрегово; основно училиште и нижа гимназија завршил во Прилеп (1934), а виша гимназија во Крагуевац (1939). Студиите во Белград ги почнал прво на Медицинскиот факултет, потоа на Филозофскиот факултет,...

Левица: Касами повторно го понижува македонскиот јазик – советниците од ДПМНЕ и СДС молчат

Иако помина една година откако претседателот на општина Тетово - БЕСАР ДУРМИШИ, најави дека општината ќе обезбеди превод на седниците и на македонски јазик - седниците се водат само на албански јазик! Левица јавно ги прашува шесте советници од ДПМНЕ...

Левица: Анти-македонската концепција на Царовска продолжува да се реализира

Погубната Концепција за основно образование на Царовска, која беше најавена кон крајот на 2020 година, се реализира со жестоко темпо. Она на што уште од почеток од Левица како политичка партија предупредувавме беше дека оваа т.н Концепција нема ниту...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img