Капитал

Што е капитализам? [Дел 1]

Капитализмот е исто што и демократија, спрема тоа противници на капитализмот се и противници на демократијата. Капитализмот и демократијата се всушност две различни работи. Демократијата ја подржува идеата дека луѓето треба да имаат контрола над нивната култура на живеење...

Преобразбата на животната активност во Капитал [Фреди Перлман]

Претходниот дел: https://lenka.mk/uncategorized/fetishizmot-na-stokata-fredi-perlman/ Преобразбата на животната активност во Капитал се одвива секојдневно преку стварите, но не е извршувана од стварите. Стварите кои се производи на човековата активност се чинат како да се активни чинители, бидејќи активностите и врските се остваруваат за и преку стварите, и бидејќи...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со...
- Advertisement -spot_img