К-15

Кои сектори во Македонија не исплаќаат К-15?

Во кои дејности има најмногу поднесени претставки за неисплатен регрес за годишен одмор (К-15)? Ова беше прашањето на кое побаравме одговор од Државниот инспекторат за труд. Добивме податоци за изминатите три години, односно за 2021, 2022 и последните податоци...

Договорот за платите ги подели синдикатите – едни одобруваат друѓи ќе штрајкуваат

Договорот за платите, кој внесе поделби меѓу синдикатите, ќе се потпише во вторник. Десетпроцентен раст на платите од септември, К-15 од десет илјади денари до декември и нова методологија за пресметка на примањата врз основа на просечната плата од...

Веќе е јуни, а дел од работниците не зеле плата ни за февруари!

И работниците на кои работодавачот не им исплатил плата и не им уплатил придонеси од плата 3 месеци последователно, имаат право да поведат стечајна постапка, предвидува Законот за стечај Веќе е јуни, а речиси 23.000 работници сè уште ги чекаат...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Ванковска од Аеродром: ЕУ станува неофашистичка

Билјана Ванковска, претседателски кандидат на Левица, заедно со потпретседателот на партијата Реџеп Исмаил денес ја продолжи својата кампања со...
- Advertisement -spot_img