Империјализам

Што е тоа капитализам? [Дел 3]

ОК, ОК НО ШТО БИ БИЛО АЛТЕРНАТИВА? Алтернатива на капитализмот ќе биде консензусно, договорно, општество во кое ќе можеме да одлучуваме индивидуално и колективно кога тоа ќе биде потребно, како ќе изгледаат нашите животи и нашето опкружување, наместо тоа да...

Западот или „другата“ страна – кому да веруваме?

Пишува: Јован Крајевски, член на Президиумот на политичката партија Левица Западната надворешна политика не е ниту погрешно насочена, ниту неинформирана, ниту игнорантна. Западната надворешна политика е производ на внимателно и интелигентно планирање, далеку поинформирано и посвесно од што е информирано...

Експлоатацијата на Африка како дел од империјалистичката агенда на капиталистите

Пишува: Реџеп Исмаил – Хактан – член на Презедиумот на политичката партија Левица Тезата дека европската економија не може да опстане без Африка не е дословно точна. А клучно е да се знае зошто е тоа така, бидејќи на тој...

Макс Блументал од “Grayzone“ во ОН: Само 30% од финансиската помош за Украина стигнува на фронтот, останатото, поради корупција завршува на црниот пазар!

Макс Блументал, основачот на The Grayzone, левичарски блог кој преку својата професионално новинарска работа ја разобличува американската империјалистика политика и конфликтите кои се појавуваат како реперкусии на таквата политика, пред скоро време се обрати пред Советот за безбедност при...

НАТО: империјален питбул – Пост-советското НАТО (втор дел)

Со крајот на Советскиот Сојуз, како и на тој застрашувачки Варшавски пакт, теоретската рационала на НАТО исчезна. Но, иако таа рационала беше измама, НАТО сепак требаше, заради јавната конзумпција, да ја редефинира својата причина за постоењето, а наскоро презеде...

НАТО: империјален питбул (прв дел)

Едно од најлажливите клишеа на западните описи на историјата по Втората светска војна е дека НАТО беше создаден како одбранбен аранжман за да се блокира заканата од советски напад врз Западна Европа. Ова не е точно. Точно е дека...

Велика Британија за време на втората светска војна изгладне 4 милиони индијци

Британците изгладнуваа до смрт 4 милиони индијци (лојални колонијални поданици) во 1943 година во Бенгал, додека ја пренасочуваа целата храна на сојузниците за време на Втората светска војна. Черчил, кој свесно го предизвикал гладот, му рекол на државниот секретар за...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img