Грамши

Религијата: Клучен дел на идеолошката хегемонија на владеачката класа

Пишува: Кристијан Димков Има премногу дефиниции за тоа што е религија и речиси ниту една не е сеопфатна. Најконцизната дефиниција за тоа што е религија доаѓа од Федерик Фер што вели:”Религијата е нај компрехесивен и интензивен систем на вредности позната...

Што е пролетерска политика? Солидарност и контра-хегемонија [Прв дел]

Солидарност и алтернативен етички поглед на општеството кој е предизвик за доминантното буржоаско гледиште – контра-хегемонија Како социјалисти, нашата визија е холистичка. Ние тргнавме со идеја да направиме коренита промена на општествениот поредок, да ја уништиме општествената моќ на капиталот...

Искреноста (односно спонтаноста) и дисциплината [Антонио Грамши]

Дали искреноста (односно спонтаноста) е секогаш една цена и една вредност? Таа е цена и вредност кога е дисциплинирана. Искреноста (и спонтаноста) значи максимум индивидуализам, па дури и во смисла на идиосинкразија (оригиналноста во случајов е рамна на идиотизам)....

Поимот „Диктатура на пролетаријатот“ во современите концепции на комунистичките партии

Пишува: Никола Петров - член на ЦК при политичката партија Левица Една од основните функции на диктатурата на пролетаријатот е одбраната на социјалистичкиот систем од реставрација на капитализмот. И заправо таа одбрана која имплицира „насилство“ над развластената класа, во добар дел...

Револуција против „Капиталот“? [Антонио Грамши]

Болшевичката револуција сега дефинитивно е дел од сеопштата револуција на рускиот народ. Максималистите, сè до пред два месеци, беа силата која беше нужна за настаните да не стагнираат, движењето кон иднината да не западне во ќорсокак и да дојде до...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со...
- Advertisement -spot_img