Фидел Кастро

Човекот и социјализмот во Куба [Втор дел]

Невидливите закони на капитализмот Законите на капитализмот, невидливи и слепи за повеќето луѓе, делуваат на поединецот без да биде свесен за тоа. Тој ја гледа широчината на таа граница што изгледа бесконечна. Капиталистичката пропаганда го претставува токму на таков начин...

Проштално писмо до Фидел Кастро [Че Гевара]

Хавана,„Година на земјоделството“1 април 1965 Фидел, Во овој час се сеќавам на многу работи, кога те запознав во куќата на Марија Антонија, кога ми предложи да се придружам, на сите тензии во текот на подготовките. Еден ден ме праша кого да...

Во недела СКОЈ организира хуманитарен концерт „Духот на Куба во Белград“

Организацијата СКОЈ (Сојуз на комунистичката младина на Југославија) ја информира јавноста дека во недела 13.08. во 2023 година со почеток во 18:30 часот во „Паркот на пријателството“ во Нов Белград, на платото пред споменикот „Вечниот оган“ ќе се...

Фидел Кастро – Говор на собирот против блокадата, заканите и клеветите од претседателот на САД, Џорџ В. Буш

Драги земјаци од Олгин, Гранма, Лас Тунас и од цела Куба. На 20 мај, денот на еден понижувачки спектакл за аудиториумот во Мајами, беше иронично да се слуша господинот Буш како енергично зборува за независноста и слободата – но не...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img