Економија

Работната сила на BYD речиси двојно поголема од Toyota во услови на подем на пазарот за електрични возила во Кина

Како што расте продажбата на електрични возила во Кина, работната сила на BYD брзо се прошири, додавајќи скоро 500.000 вработени од 2019 година. Работната сила на BYD сега е приближно двојно поголема од онаа на Toyota бидејќи кинескиот лидер...

Левица: Македонија со најнизок економски раст во регионот за 2024

Според редовниот економски извештај на Светска банка, Република Македонија во 2024 година ќе забележи раст на реалниот БДП од 1.8% за 2023, до максимални 2.5% во 2024 година. Економскиот раст на Република Македонија забавува во второто тримесечие од 2023 година....

Македонија со најнизок економски раст во регионот

Очекувањата за економскиот раст на земјите се одбележуваат како еден од најсигнификантните индикатори за развојот на дадена држава. Затоа често централните банки и светски, како и домашни економски институции, изработуваат прогнози за идните години. Во тековната година, Македонија не може...

Даночни раеви за екстра профитирање на богатите

Пишува: Јулијана Штрковска - Колариќ, координатор на сектор финансии при политичката партија Левица Европските министри за финансии ја ажурираа листата на даночни раеви на ЕУ. На црната листа ги додадоа Антигва и Барбуда, Белизе и Сејшели, а ги отстранија Костарика,...

Кинеската економија со енормен раст на БДП

Кина забележа годишен раст на БДП од 5,2% во првите три квартали од 2023 година, што укажува на постојан и стабилен напредок, според официјалните податоци објавени во средата, јави агенцијата Анадолија. Според Шенг Лајјун, заменик-шеф на Националното биро за статистика,...

Како пропадна економската велесила Германија

Германија, која беше позната како економски идеал практично за целиот свет, денес е далеку од таа титула, оценуваат економските аналитичари. Со децении го следи економскиот успех еден по друг, доминирајќи на светските пазари, од автомобили до индустриски машини. Таа...

Левица: Јавните претпријатија тонат во долгови – политичките партии без решение

Соопштение на Секторот Политичка Економија при политичката партија Левица Македонските јавни претпријатија, на централно и локално ниво, тонат во долгови. Големата презадолженост оневозможува успешно, квалитетно и редовно да ги извршуваат услугите кон граѓаните за кои се и платени. Јавните претпријатија години...

Русија се врати во најголемите десет светски економии

Врз основа на резултатите од минатата година, Русија се врати во првите десет најголеми економии во светот, што се случи за прв пат по осум години, покажуваат податоците на Светската банка и националните статистички служби. Во текот на изминатата година...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img