Дедоларизација

„На доларот му се одбројува“: Ја губи довербата?

Почесниот професор на Бизнис школата Стерн во Њујорк, Нуриел Рубини е економист кој ја предвидел финансиската криза во 2008 година и на тој начин го добил прекарот Доктор Пропаст. Тој предупреди дека преговорите за избегнување на плаќањето на американските обврски...

Дали неплаќањето на американскиот долг може да предизвика глобален хаос?

Американската влада моментално е ангажирана во она што може да биде едно од најскапите играња на играта „Кој прв попушти, тој е кукавица“ во историјата. Ако демократите и републиканците не се согласат да им дозволат на САД да позајмуваат...

БРИКС во разговори за воведување на заедничка валута

Групата на нации БРИКС ќе разговара за можноста за воведување заедничка валута, според министерот за надворешни работи на Јужна Африка, домаќин на претстојниот самит на лидерите на блокот. Зголемувањето на каматните стапки во САД и геополитичките конфликти ја зголемија вредноста...

Американците играат руски рулет: државната каса ќе остане без пари

Американската влада ќе почне да не ги исполнува своите финансиски обврски помеѓу почетокот на јуни и почетокот на август, доколку не се подигне плафонот на долгот, процени Двопартискиот политички центар (БПЦ). Последната проценка на институтот за „Х датум“, денот кога...

Дедоларизацијата на дело: Еве кој земји веќе го користат јуанот за трговија

Кинескиот јуан добива зголемена употреба на глобално ниво, што укажува на постепена дедоларизација на трансакциите ширум светот. Американскиот долар како светска резервна валута од Втората светска војна, играше огромна улога во светската трговија, но, земјите на глобално ниво сега...

Поранешен директор во J. P Morgan: успехот на БРИКС ќе наштети на САД

Ветеранот инвеститор Џон Волфенбаргер вели дека успехот на БРИКС може да има сериозни ефекти врз американскиот долар и животниот стандард на Американците. Волфенбаргер, поранешен инвестициски банкар во JPMorgan и Allianz, пишува во нова статија за Институтот Мисес дека низ...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Њујорк Тајмс: Украина може да влезе во НАТО, но без териториите окупирани од Русија

„Западна Германија е преседан за земја која влезе во НАТО додека беше поделена. Во исто време, земјата продолжи да...
- Advertisement -spot_img