8 март

Левицата и борбата за ослободување на жената – Aileen O’Carroll

Европа од XVII век до 1920 год. Борбата за ослободување на жената во принцип била поврзана со пошироките општествени и економски промени.  Првиот пишан доказ кој укажува на изедначувањето со машкиот пол потекнува од периодот на реформацијата која започанала во...

Се сеќаваш ли на еден ден? – Се викаше 8-ми март!Се сеќаваш ли на едно движење? – Се викаше феминизам!

„Класната борба е борба на жените, борбата на жените е класна борба!“– Слоган на данско феминистичко движење „Црвените чорапи“ Се заборави ли ВИСТИНСКОТО значење? Вековното потчинување на жената, нејзиното обезвреднување и класифицирање во групата на граѓани од втор ред; без право...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img