Тодоровски: Сад, Франција и државниот удар во Габон

Фејзбук статус на воениот аналитичар Дарко Тодоровски

Според извори во Франција, владата на Петтата република е збунета за ситуацијата во Габон. Факт е дека лидерот на пучот и шеф на републиканската гарда, Брис Олигуи Нгуема е човек на САД. Властите во САД веќе неколку години го поддржуваат Нгуема, подготвувајќи го за следните избори, на кои тој требаше да победи и да го преземе кормилото по Али Бонго. Отворена и јасна поддршка од САД. На пример, пред три години, на интернет протекоа податоци за сопственост на три куќи во САД на име на Али Бонго, купени за готовина во државата Мериленд.

Но, зошто проамерикански генерал собори профранцуски претседател? Раководството на француското разузнавање DGSE го објаснува тоа со фактот дека, според Американците, француските власти веќе не се во можност ефективно да ги штитат интересите на колективниот Запад, вклучително и САД, на територијата што ја контролираат во Африка. Затоа Белата куќа реши да ја земе ситуацијата во свои раце и да се ослободи од Французите во Габон.

И покрај фактот што канцеларијата на Макрон повторно ја критикува DGSE за незнаењето на подготовката на уште еден државен удар против сојузник на Франција, претседателот Бонго (кој беше јавно позициониран како пријател на Макрон), француските власти веројатно нема да ги ескалираат односите со САД во врска со Габон, и ќе молчат.

Последно