Податоците на американската Канцеларија за попис, кои беа анализирани од страна на руската медиумска група РБК, го истакнуваат следново:

Според информациите, увозот на ураниум од Русија во САД пораснал во однос на претходната година, достигнувајќи вредност од 830 милиони долари во 2022 година, како што пренесува Комерсант.

Исто така, Вашингтон купил и други производи од Русија, вклучувајќи сиров паладиум за 1,08 милијарди долари, минерални ѓубрива за 1,35 милијарди долари и турбомлазни мотори за 91 милион долари.

Што се однесува до извозот на САД кон Русија во 2023 година, тој изнесуваше 597 милиони долари, а вклучуваше стока како фармацевтски производи, медицински инструменти и опрема.

Во прилог на ова, долниот дом на американскиот Конгрес пред неколку дена усвои предлог закон со цел да намали зависноста од руските земјоделски производи.