Русија се врати во најголемите десет светски економии

Врз основа на резултатите од минатата година, Русија се врати во првите десет најголеми економии во светот, што се случи за прв пат по осум години, покажуваат податоците на Светската банка и националните статистички служби.

Во текот на изминатата година Русија произведе стоки и услуги во вредност од 2,3 трилиони долари, што и овозможи да го заземе осмото место во светот според овој индикатор.

Последен пат Русија беше меѓу 10-те најголеми економии во светот во 2014 година, кога беше на деветтото место, со показател од 2,05 милиони долари. Минатата година таа беше на 11. место.

Најголема економија во светот минатата година беа Соединетите Американски Држави со номинален БДП од 25,46 трилиони долари. На второ место е Кина со 17,94, а на трето Јапонија со 4,17 трилиони.

Германија остана на четвртата позиција со БДП од 4,07 билиони долари, на петто место е Индија со 3,4 трилиони долари, Обединетото Кралство ја задржа шестата позиција со 3,07 трилиони долари, а Франција остана седма со 2,78 трилиони долари.

На деветтото место е Канада со БДП од 2,14 трилиони долари, додека Италија падна за две позиции за една година и стигна до десеттото место, со показател од 2,01 трилиони долари. Јужна Кореја испадна од првите десет и сега е на 13-та позиција.

Превземено од: https://faktor.mk/rusija-se-vrati-vo-najgolemite-deset-svetski-ekonomii

Последно