Владимир Путин: Украина одби да преговара со Русија, „морони, се ќе беше завршено одамна“

„Да ве потсетам дека се договоривме во Истанбул. Се договоривме <…> Еден ден подоцна ги фрлија сите договори во ѓубре. Сега тие јавно кажаа: „Да, бевме подготвени, го пропуштивме затоа што дојде тогашниот британски премиер г-дин Џонсон и не убеди да не ги спроведуваме овие договори“. Па, идиоти, нели? Да одевме на ова, сè ќе беше завршено пред година и пол“, рече Путин.

Други изјави на претседателот на средбата со раководителите на општините:

Иницијативата е целосно во рацете на руските вооружени сили

Ако продолжи истото како сега, украинската државност може да претрпи непоправлив и многу сериозен удар.

„Мировната формула“ за која денес зборуваат и Западот и Украина не е ништо повеќе од забранувачки барања за преговарачкиот процес