Поранешен директор во J. P Morgan: успехот на БРИКС ќе наштети на САД

Ветеранот инвеститор Џон Волфенбаргер вели дека успехот на БРИКС може да има сериозни ефекти врз американскиот долар и животниот стандард на Американците. Волфенбаргер, поранешен инвестициски банкар во JPMorgan и Allianz, пишува во нова статија за Институтот Мисес дека низ историјата, сите империи на крајот пропаднале, а САД веројатно нема да бидат исклучок. Тој вели дека земјите од БРИКС, кои се однесуваат на економската коалиција на Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, сега имаат моќ да ги симнат САД од тронот по децениска неодговорна економска политика на американската влада.

„Доколку БРИКС е успешен и САД не ги променат своите политики за да се фокусираат на посилен долар, помалку трошење и мир наместо на војна, можно е доларот полека да го изгуби статусот на „резервна валута“, категоричен е Волфенбаргер.

Ова ќе му наштети на животниот стандард на САД и ќе доведе до помала моќ за американската влада, слично на слабеењето на ОК по Втората светска војна. Сите империи во историјата пропаднаа, а САД веројатно нема да бидат исклучок – ако БРИКС може да создаде успешна цврста валута за да се натпреварува со доларот.

Инвеститорот, кој ја основаше инвестициската истражувачка служба Bull And Bear Profits, вели дека нациите на БРИКС сè уште имаат голем рид да се искачат доколку се сериозни во конкуренција со зелената банкнота. Според Волфенбаргер, БРИКС може да заборави да ја преземе хегемонијата на американскиот долар доколку планира да создаде друга фиат валута што ќе биде создадена од воздух.

„САД имаат најголем и најбезбеден пазар на државни обврзници, без контрола на капиталот и репутација за спроведување на владеењето на правото. Спротивно на тоа, земјите од БРИКС едвај се познати по тоа што ги почитуваат законите или имаат силни валути“, смета експерот и додава: „Можеби уште поважно е што ентитетите кои не се од САД имаат долг од 12 трилиони американски долари што треба да го вратат со долари, така што напуштањето на доларот би било неверојатно тешко и скапо“.

Превземено од: https://pari.com.mk/poranesniot-direktor-vo-jpmorgan/

Последно