Официјалното американско воено издание „Army University Press“ објави статија напишана во име на Министерството за одбрана во која повикува на етничко чистење на Газа и уништување на Либан во онлајн презентација објавена во ноември 2023 година.

Иако написот забележува дека „гледиштата изразени во овој напис се на авторот и не ги одразуваат ставовите на армијата на САД, Министерството за одбрана или која било друга агенција на американската влада“, фактот дека таквиот радикален предлог беше објавено во официјалната и главната публикација на американската војска покажува дека експлицитната поддршка за етничко чистење и геноцид е добро прифатена во нејзините интелектуални и одлучувачки кругови.

Текстот е објавен во време на геноцидната агресија на Израел против опколениот Појас Газа, при што беа убиени повеќе од 22.000 луѓе, а стотици илјади беа ранети и раселени.