Во чекор јасно пресметан да изврши притисок врз владата на Израел да ги прекине нападите во Газа, канцеларијата на обвинителот на Меѓународниот кривичен суд Карим Кан објави дека поднесува барања за налози за апсење на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху и министерот за одбрана Јаов Галант.

Во изјавата објавена во понеделникот, 20 мај, тој изјави:

„Врз основа на доказите собрани и испитани од мојата Канцеларија, имам разумни основи да верувам дека Бенјамин НЕТАНЈАХУ, премиерот на Израел, и Јоав ГАЛАНТ, министерот за одбрана на Израел, сносат кривична одговорност за следните воени злосторства и злосторства. против човештвото извршено на територијата на државата Палестина (во Појасот Газа) од најмалку 8 октомври 2023 година:

  • Изгладнување на цивили како метод на војување како воено злосторство спротивно на член 8(2)(б)(xxv) од Статутот;
  • Намерно предизвикување големо страдање или сериозна повреда на телото или здравјето спротивно на член 8(2)(а)(iii), или сурово постапување како воено злосторство спротивно на член 8(2)(в)(i);
  • Намерно убиство спротивно на член 8(2)(а)(i), или Убиство како воено злосторство спротивно на член 8(2)(в)(i);
  • Намерно насочување напади врз цивилно население како воено злосторство спротивно на членовите 8(2)(б)(i), или 8(2)(д)(i);
  • Истребување и/или убиство спротивно на членовите 7(1)(б) и 7(1)(а), вклучително и во контекст на смртни случаи предизвикани од глад, како злосторство против човештвото;
  • Прогонот како злосторство против човештвото спротивно на член 7(1)(х);
  • Други нехумани дела како злосторства против човештвото спротивни на член 7(1)(к).

Мојата канцеларија наведува дека воените злосторства наводни во овие барања се извршени во контекст на меѓународен вооружен конфликт меѓу Израел и Палестина и немеѓународен вооружен конфликт меѓу Израел и Хамас (заедно со другите палестински вооружени групи) кој се одвива паралелно. Поднесуваме дека обвинетите злосторства против човештвото биле извршени како дел од широк и систематски напад врз палестинското цивилно население во согласност со државната политика. Овие злосторства, според наша проценка, продолжуваат до ден-денес.

Мојата канцеларија наведува дека доказите што ги собравме, вклучувајќи интервјуа со преживеани и очевидци, автентицирани видео, фото и аудио материјали, сателитски снимки и изјави од наводната група сторители, покажуваат дека Израел намерно и систематски го лишил цивилното население во сите делови на Газа од предмети неопходни за опстанок на човекот.

Ова се случи преку наметнување на целосна опсада над Газа што вклучува целосно затворање на трите гранични премини, Рафа, Керем Шалом и Ерез, од 8 октомври 2023 година на подолги периоди и потоа со произволно ограничување на трансферот на основните резерви – вклучувајќи храна и лекови. – преку граничните премини откако беа повторно отворени. Опсадата вклучуваше и прекинување на прекуграничните водоводни цевководи од Израел до Газа – главен извор на чиста вода за жителите на Газа – на подолг период почнувајќи од 9 октомври 2023 година, и прекинување и попречување на снабдувањето со електрична енергија од најмалку 8 октомври 2023 година до денес. Ова се случи заедно со други напади врз цивили, вклучително и оние што чекаа храна; попречување на испораката на помош од страна на хуманитарни агенции; и напади врз и убиства на хуманитарни работници, што принуди многу агенции да ги прекинат или ограничат своите операции во Газа.

Мојата канцеларија наведува дека овие дела биле извршени како дел од заедничкиот план за користење на гладувањето како метод на војна и други акти на насилство против цивилното население во Газа како средство за (i) елиминирање на Хамас; (ii) да се обезбеди враќање на заложниците кои Хамас ги киднапираше и (iii) колективно да го казни цивилното население во Газа, кое тие го сметаа за закана за Израел.

Ефектите од употребата на гладувањето како метод на војување, заедно со други напади и колективно казнување против цивилното население во Газа се акутни, видливи и нашироко познати, и се потврдени од повеќе сведоци интервјуирани од мојата Канцеларија, вклучувајќи локални и меѓународни лекарите по медицина. Тие вклучуваат неухранетост, дехидрација, длабоко страдање и зголемен број на смртни случаи меѓу палестинското население, вклучувајќи бебиња, други деца и жени.

Гладот ​​е присутен во некои области на Газа, а во други области е неизбежен. Како што предупреди генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш пред повеќе од два месеци, „1,1 милион луѓе во Газа се соочуваат со катастрофален глад – најголем број на луѓе досега регистриран – каде било, во секое време“ како резултат на „целосно вештачка катастрофа“. Денес, мојата Канцеларија бара да обвини двајца од најодговорните, НЕТАНЈАХУ и ГАЛАНТ, и како соизвршители и како претпоставени, согласно членовите 25 и 28 од Римскиот статут.

Израел, како и сите држави, има право да преземе акција за да го брани своето население. Тоа право, сепак, не го ослободува Израел или која било држава од обврската да се придржува кон меѓународното хуманитарно право. Без оглед на какви било воени цели што може да ги имаат, средствата што Израел ги избра да ги постигне во Газа – имено, намерно предизвикувајќи смрт, глад, големи страдања и сериозни повреди на телото или здравјето на цивилното население – се криминални.“

Неговата канцеларија, исто така, бара налози за Јахја Синвар, водачот на Хамас, Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, началник на военото крило на Хамас, бригадите Ал-Касам и Исмаил Ханије, шефот на политичкото биро на Хамас за преземените активности од Хамас на 7 октомври.

Ал Џезира известува дека „одлуката на обвинителот на МКС да бара налог за апсење за тројца водачи на Хамас „ја изедначува жртвата со егзекуторот“, изјави висок функционер на Хамас за новинската агенција Ројтерс.

Сами Абу Зухри, исто така, рече дека одлуката на МКС му дава охрабрување на Израел да ја продолжи својата „војна за истребување“ во Газа.

Џејмс Бејс, дипломатскиот уредник на Ал Џезира, пишува за одлуката да излезе во јавност денес:

„Мислам дека е интересно што тој одлучи да го објави ова јавно во оваа фаза, бидејќи другата важна одлука на Кан во последните неколку години е кога тој донесе налог за апсење против Владимир Путин и комесарката за дечји права, Марија Лвова-Белова – тоа беше во март 2023 година.“

„Во таа фаза имаше налози за апсење. Не сме во оваа фаза; тој излезе во јавноста велејќи дека треба да има налози за апсење и дека треба да оди кај судиите.“

„Минатиот пат тој веќе отиде кај судиите и беше објавено дека судиите ја одобриле препораката.“

„Не можам да ви ја кажам причината зошто, но можеби тој се обидува да присили да го прекине насилството со тоа што зборува што е можно порано и се обидува да ги натера напорите за прекин на огнот. Се чини дека тоа е можност зошто тој решил да постапи на овој начин.“